У Великій Британії сонячні системи можуть подешевшати удвічі до 2035 року shutterstock

У Великій Британії сонячні системи можуть подешевшати удвічі до 2035 року

Катерина Бєлоусова

За прогнозами, сонячні потужності країни зростуть до 29 ГВт у 2030 році

Дослідження науковців з Університету Суррея у Великій Британії показало, що до 2035 року фотоелектричні системи можуть подешевшати на 50%.

Нормована вартість енергії (LCOE) для малих проєктів та комунальних фотоелектричних систем може знизитися до $187/МВт-год та $63,5/МВт-год, повідомляє pv magazine.

Дослідники заявили, що у 2020-2021 роках великомасштабні фотоелектричні системи вже були дешевшими за оптову електроенергію у 2021 році. За найоптимістичнішим сценарієм LCOE для великих фотоелектричних систем у Великій Британії може сягнути лише $21/МВт-год.

За їхніми прогнозами, вартість виробництва електроенергії з малих фотоелектричних систем впаде нижче оптової ціни електроенергії приблизно до 2027 року. 

“На цьому рівні можна очікувати, що багато домогосподарств і підприємств захочуть встановити навіть невеликі сонячні фотоелектричні панелі, щоб зменшити свої витрати на електроенергію і сприяти підвищенню екологічної свідомості", – зазначили науковці.

Зазначається, що у 2020 році потужність СЕС у Великій Британії сягнули 13,5 ГВт, завдяки чому країна посіла 10 місце у світі та третє в Європі. За прогнозами дослідників, сонячні потужності зростуть до 21 ГВт у 2025 році та приблизно до 29 ГВт у 2030 році.

Нагадаємо, у Великій Британії проєкти вітрової енергетики вартістю $25 мільярдів можуть не реалізуватися без подальшої допомоги з боку уряду.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, щорічний кліматичний звіт програми Copernicus показав, що зміна клімату збільшує потенціал виробництва сонячної енергії в ЄС. Це може стимулювати виробництво “зеленої” енергії у країнах, які традиційно не вважаються багатими сонячними ресурсами.

Читайте також
США різко збільшили мито на китайські сонячні панелі 
США різко збільшили мито на китайські сонячні панелі 

Китай негайно пообіцяв вжити заходів у відповідь

270 українських медзакладів отримають сонячні електростанції за 2023-2024 рр. – Андрій Герус
270 українських медзакладів отримають сонячні електростанції за 2023-2024 рр. – Андрій Герус

Близько чверті з них разом із електростанціями одержать також установки по зберіганню енергії

Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху