В Європі збудують 30 гігафабрик для розвитку зберігання енергії shutterstock

В Європі збудують 30 гігафабрик для розвитку зберігання енергії

Катерина Бєлоусова

Закон про критичну сировину матиме особливу важливість

В ЄС планують побудувати 30 гігафабрик для збереження енергії, що сприятиме енергетичній незалежності та досягненню цілей кліматичної нейтральності.

Про це заявив віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович, підкресливши, що 2023 рік стане ще одним визначальним роком для Європейського акумуляторного альянсу та загалом для майбутнього промисловості “зелених” технологій у Європі, повідомляє Єврокомісія. 

Він розповів, що у 2022 році загальні інвестиції в екосистему акумуляторів ЄС перевищили €180 мільярдів. Це охоплює понад 160 промислових проєктів, які вже реалізовані або перебувають у процесі виконання, в усіх ланцюгах створення доданої вартості, що становить близько 70 ГВт-год встановленої ємності.

“Якщо ми хочемо зберегти наше лідерство у сфері чистих технологій, ми не можемо закривати очі на те, що відбувається навколо нас”, – наголосив Шефчович.

Він пояснив, що через російську військову агресію в Україні ціна на газ в ЄС майже в 7 разів вища, ніж, наприклад, у США. Окрім того, інші економіки також твердо націлені на збільшення виробництва акумуляторів, стимулюючи бум виробництва акумуляторів і сировини, а в деяких випадках змінюючи глобальне ігрове поле.   

“Ці нові реалії, природно, впливають на конкурентоспроможність Європи та нагадують нам, що ми повинні постійно зосереджуватися на підтримці інвестицій”, – підкреслив Шефчович, звернувши увагу на важливість Закон про критичну сировину.

Нагадаємо, Євросоюз завершив реформу, яка вносить цілі енергетичної незалежності до фонду відновлення після пандемії коронавірусу в розмірі €800 мільярдів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, за даними консалтингової компанії Circular Energy Storage, глобальні потужності з переробки акумуляторів зростуть майже в 10 разів з 2021 по 2025 рік і перевищать доступну пропозицію брухту у 2022 році.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки