Війна в Україні відкриє еру “зеленої” енергетики для всього світу – Циганок shutterstock

Війна в Україні відкриє еру “зеленої” енергетики для всього світу – Циганок

Катерина Бєлоусова

Попри вплив на зміни клімату, саме викопне паливо стало інструментом ведення війни

Президентка Професійної асоціації екологів України (ПАЕУ) Людмила Циганок заявила, що війна в Україні, яка значно впливає на глобальний світ, спровокує масовий і потужний перехід на “зелену” енергетику.

Адже Перша та Друга світові війни були пов'язана з різними видами енергоресурсів і за їхніми підсумками світ змінював пріоритети на користь вже іншого виду палива, повідомляє ExPro.

"Перша світова війна спричинила перехід від вугілля до нафти, внаслідок Другої світової постала атомна енергетика, а війна в Україні має стати потужним поштовхом для переходу на інші джерела енергії – відновлювані”, – сказала Циганок.

Вона також зазначила, що Європа визнає, що викопне паливо дорівнює нестабільності. А прагнення зменшити залежність від нього ставить країни на шлях до більшої безпеки, зокрема на фоні значних змін клімату.

“Немає жодних сумнівів, що світ вже найближчим часом зрозуміє ключове про ВДЕ – це енергія миру!", – наголосила вона.

Циганок також підкреслила, що повномасштабне вторгнення росії в Україну поставило галузь ВДЕ на межу банкрутства. Однак, саме децентралізовані та стійкі джерела відновлюваної енергії можуть не тільки забезпечити кожну країну ресурсом, а й дати відсутність підстав для шантажу і терору. Адже, попри вплив на зміни клімату, саме викопне паливо стало інструментом ведення війни і вбивств.

За її словами, саме відновлювальна енергетика має стати пріоритетною у післявоєнній відбудові українського енергосектору. Однак Україна наразі не створює умови для розвитку "зеленого" сектору в умовах війни, тому поки досить складно уявити притік інвестицій у ВДЕ.

Вона також наголосила на необхідності підвищення енергоефективності централізованих систем опалення та енергозбереження в будівлях шляхом застосування новітніх технологій та розробок. Наприклад, ЄС прагне збільшити використання індивідуальних теплових насосів та інших заходів для інтеграції геотермальної та сонячної теплової енергії в системи опалення.

Нагадаємо, експерти Центру економічного відновлення заявили, що в Україні інвестори сектору вітрової енергетики можуть добудувати щонайменше 300 МВт потужностей, з 600 МВт що були заплановані до запуску у 2022 році. Це допоможе забезпечити власні потреби в та експортувати “зелену” енергію в ЄС.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні через повномасштабне вторгнення росії виведено з експлуатації 90% потужностей вітрових та 30% сонячних електростанцій.

Читайте також
Єврокомісія змінила правила проведення тендерів на ВДЕ
Єврокомісія змінила правила проведення тендерів на ВДЕ

Зокрема введені нецінові критерії, які допоможуть європейським компаніям конкурувати з низькими за ціною китайським пропозиціями

У 2023 році ВДЕ виробили рекордні 30% світової електроенергії
У 2023 році ВДЕ виробили рекордні 30% світової електроенергії

Європейський Союз, лідер у впровадженні ВДЕ, вже виробляє 44% електроенергії з чистих джерел, що значно випереджає світовий рівень.

Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану