“Монумент втрачених можливостей”: екоактивісти розкритикували нові правила рубок shutterstock

“Монумент втрачених можливостей”: екоактивісти розкритикували нові правила рубок

Катерина Бєлоусова

Документ необхідно ретельно пропрацювати з усіма зацікавленими сторонами, що в умовах війни зробити складно, але можливо

Природоохоронці розкритикували наміри Держлісагентства та Міндовкілля щодо збільшення обсягів рубок в українських лісах, зокрема через суцільні рубки старих лісів. 

Вони зазначили, що нові Правила стануть черговим монументом втраченим можливостям, повідомляє “Українська Природоохоронна Група – UNCG” у Facebook.

“Минулого року Міндовкілля розробило проєкт нових правил рубок в лісах України. Тоді ми разом з колегами з “Екологія-Право-Людина” подавали зауваження та пропозиції, які Держлісагентство відхилило майже не читаючи”, – пише UNCG.

Після повномасштабного вторгнення Держлісагентство поновило роботу над новими правилами рубок, які за рік не зазнали значних змін. За словами природоохоронців, документ містить багато неточностей та можливостей для зловживань.

В матеріалі підкреслили, що нові правила рубок – шанс впровадити в українське законодавство найбільш сучасні та дружні до біорізноманіття підходи. Наприклад, встановити вимоги зі збереження мертвої деревини, обмежити суцільні рубки навколо боліт та водотоків і взагалі обмежити суцільні рубки як такі.

Проте ці положення в нових Правилах відсутні.

Також природоохоронці висловили обурення щодо обговорень, які Держлісагентство ініціювало на початку червня. Адже громадськість повідомили лише за два дні до події, а сама подія відбулася офлайн. 

“Враховуючи воєнний стан, те, що багато хто або в лавах ЗСУ, або займається волонтерством, з природоохоронців на обговорення майже ніхто не потрапив”, – йдеться в матеріалі.

В UNCG наголосили, що щоб зробити правила рубок дійсно якісними та сучасними, документ необхідно ретельно пропрацювати з усіма зацікавленими сторонами, що в умовах війни зробити складно, але можливо з урахуванням зацікавленість з боку лісової галузі та Міндовкілля.

“Держлісагентство та Міндовкілля прямо заявляють про наміри збільшувати обсяги рубок в українських лісах”, – пишуть природоохоронці. – “Звісно, природоохоронні обмеження цьому не сприяють.”

Нагадаємо, в Україні затвердили нові правила охорони та захисту лісів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Міндовкілля озвучили колосальні збитки лісам через російську агресію.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік