У Львові не перший рік гостро стоїть проблема з відходами, зокрема, через відсутність свого сміттєзвалища. Але у минулому році місто зробило один із кроків на шляху до zero waste, запустивши першу в Україні станцію компостування органічних відходів.
З початку 2020 року на станції вдалося переробити 5694 тонни органічних відходів, з них 1598 тонн – це харчові, а 3736 тонн – садові.
Про це повідомляє Центр управління відходами на своїй сторінці у Фейсбук.
У 2020 році компост, який утворився із переробленої органіки, мешканці міста могли взяти безкоштовно для потреб свого господарства. Також його можна використовувати як добриво для клумб, насаджень, парків, скверів. А вже цього року перші 50 тисяч тонн компосту продали через систему ProZorro.
Як працює станція компостування органіки?
- спочатку органічні відходи потрапляють в компост-контейнери, де вони знезаражуються,
- потім отримане висипають на майданчик для дозрівання компосту,
- далі аератор німецької фірми Backhus збагачує киснем і вологою цю масу, роздроблює та перемішує її,
- за вісім тижнів ми отримуємо знезаражений і без запаху компост, який є або ґрунтом, або добривом (залежно від того, що компостувалося).
Питанням компостування органіки у Львові займається ЛКП "Зелене місто". Наразі підприємство веде активну кампанію зі сортування відходів і збору органіки, проводяться навчання щодо правильного сортування органічних відходів, також детальні інструкції розміщені і на самих баках.
В спеціальні коричневі контейнери (баки) для органіки, що встановлені вже на понад 1000 локацій, львів’яни можуть викидати такі відходи, як залишки сирих овочів і фруктів, опале листя, шкаралупу сирих яєць, зів'ялі квіти, заварку від чаю, скошену траву.
Нагадаємо, раніше ЕкоПолітика писала про те, що у Львові лабораторія ресайклінгу Zelenew переробляє відсортований пластик на посуд.