Зміна клімату втричі збільшує ймовірність екстремальних лісових пожеж, – дослідники shutterstock

Зміна клімату втричі збільшує ймовірність екстремальних лісових пожеж, – дослідники

Ганна Велика

А в Амазонії спекотна суха погода підвищила ймовірність пожеж у приголомшливі 20 разів

Безпрецедентні лісові пожежі в Канаді та частинах Амазонії минулого року стали щонайменше втричі більш імовірними через зміну клімату. В Греції ймовірність лісових пожеж зросла при цьому вдвічі.

Такі дані оприлюднили у звіті “Стан лісових пожеж” дослідники з Університету Східної Англії (UEA), Центру екології та гідрології Великобританії (UKCEH), Метеорологічного бюро і Європейського центру середньострокових прогнозів погоди (ECMWF).

Вони проаналізували пожежі, які сталися в період з березня 2023 року по лютий 2024 року, їхні причини та можливість їхнього прогнозування. Дослідники також провели оцінку того, наскільки зміна клімату може збільшити ризик подібних подій у майбутньому.

За словами фахівців, якби в африканських саванах не було тихого року, викиди від пожеж по всьому світу були б найбільшими за будь-який період, зафіксований у спостереженнях, починаючи з 2003 року. Вони наводять приголомшливу цифру: близько 3,9 млн км2 землі вигоріло в усьому світі під час тогорічного пожежного сезону:

  • Пожежі в Канаді призвели до понад 230 000 евакуацій у 2023 році, а 8 пожежників загинули.
  • У Південній Америці також спостерігалася незвично висока кількість пожеж протягом сезону 2023-24 років, особливо в північних частинах континенту. Пожежі в бразильському штаті Амазонас, Болівії, Перу та Венесуелі призвели до того, що в регіоні Амазонії спостерігається один з найгірших показників якості повітря на планеті.
  • Лісові пожежі в Чилі, на Гаваях і в Греції також швидко поширювалися та інтенсивно горіли. У Чилі загинула 131 людина, на Гаваях – 100, а в Греції – 19.

“З потеплінням клімату лісові пожежі стають частішими та інтенсивнішими, а від їхніх наслідків страждає як суспільство, так і навколишнє середовище”, – говорить провідний автор цьогорічного аналізу, Метью Джонс, науковий співробітник Центру досліджень зміни клімату Тіндалла в ОАЕ.

Він додає, що в Канаді за один сезон зафіксували десятирічний рівень викидів вуглецю від пожеж – понад 2 млрд тонн CO2. Ці викиди ще більше підвищують концентрацію CO2 в атмосфері, посилюючи глобальне потепління.

“Ми вже бачимо вплив зміни клімату на погодні умови в усьому світі, і це порушує нормальний протипожежний режим у багатьох регіонах”, – каже Шантель Бертон, старший науковець з питань клімату в Метеорологічному управлінні.

Частота та інтенсивність екстремальних лісових пожеж збільшиться до кінця цього століття, особливо якщо викиди парникових газів залишатимуться високими, впевнені автори звіту.

“Поки викиди парникових газів продовжують зростати, ризик екстремальних лісових пожеж буде збільшуватися”, – пояснює Дуглас Келлі, старший науковець з пожежної безпеки в UKCEH.

Автори звіту впевнені, що скорочення викидів парникових газів допоможе зменшити ймовірність майбутніх пожеж.

Днями ЕкоПолітика повідомляла, що масштабна лісова пожежа у Греції блискавично поширюється й загрожує столиці. Також ми розповідали, що європейські туристичні країни – Іспанія, Греція, Португалія, Албанія та Хорватія – потерпають від масштабних пожеж, спричинених спекою.

Читайте також
ЄС планує змусити Китай робити внески у фінансування кліматичної допомоги 
ЄС планує змусити Китай робити внески у фінансування кліматичної допомоги 

До списку можливих донорів, ймовірно, потраплять і країни Перської затоки

Три області України розробляють заходи адаптації до спеки
Три області України розробляють заходи адаптації до спеки

На їхню реалізацію будуть потрібні значні кошти