Англія набуває репутацію виробника чудових ігристих вин і скоро зможе скласти конкуренцію французькому регіону Бордо.
Про це пише Euronews із посиланням на нещодавній звіт Fine Wines and Restaurants Market Monitor.
Оскільки кліматичні зміни впливають на кількість опадів, а температура продовжує зростати, експерти прогнозують, що регіони на півночі, такі як Йоркшир у Великобританії, можуть стати провідними виробниками вина до кінця століття. Так, місто Халл в Англії може стати відомим своїм Каберне Совіньйоном уже в 2100 році, оскільки зміна клімату вдарила по Бордо та перетворила північну Англію на гарячу точку для виробництва вина.
Фахівці констатують, що за останнє десятиліття значні врожаї винограду з'являються у дедалі більш малоймовірних місцях. Англійські ігристі вина отримують світове визнання, а шведські білі вина несподівано виходять на міжнародну арену.
За словами експертів, ці зміни відбуваються і далеко за межами Європи. Так, великі виноробні регіони можуть з’явитися в Китаї та США.
Автори звіту попереджаються, що незабаром Бордо може перестати надійно виробляти свої фірмові вина через посуху, спеку та коротші сезони дозрівання, що робить вирощування більш нестабільним.
Минулого року в Бордо було зафіксовано найнижче виробництво вина з 1991 року – 3,3 млн гектолітрів вина, порівняно з 3,8 млн у 2023 році – через заморозки та пліснявіння посівів. У знаменитому французькому регіоні Шаблі у 2023 році втрати досягли 60%.
Зараз деякі виробники збирають урожай раніше, пересаджують на витриваліші сорти або досліджують нові методи. Інші закликають до реформування правил найменування, які дадуть їм більше гнучкості щодо того, який виноград вони можуть вирощувати під захищеними етикетками.
Навіть у традиційно стійких частинах Південної Європи виноградарі починають сумніватися в довгостроковій життєздатності своїх сімейних виноградників.
Як розповідала ЕкоПолітика раніше, англійський футбольний клуб "Сандерленд" "занурив" свою назву під воду, щоб привернути увагу до глобального потепління.