Зелений перехід має врахувати не лише енергетичні та кліматичні цілі – МЕА shutterstock

Зелений перехід має врахувати не лише енергетичні та кліматичні цілі – МЕА

Катерина Бєлоусова

Кліматичні дебати можуть бути зосереджені на страху наслідків глобального потепління або втраті добробуту

Спеціальний радник виконавчого директора Міжнародного енергетичного агенства Алессандро Блазі заявив, що зелений перехід потребує ретельного управління багатьма критеріями, які виходять за межі понять “енергетика” та “клімат”.

Для успішного зеленого переходу потрібно враховувати позицію громад, що можуть заплатити найвищу ціну, а також справедливі та інклюзивні критерії, написав він у LinkedIn.

Блазі підкреслив, що зелений перехід передбачає зміну способу життя та пересування, а також відповідальність, яку люди не звикли на себе брати. Це спричиняє масові зміни для деяких конкретних спільнот та промислових секторів, бізнес-моделі та соціальна рівновага яких зруйнується.

Він зазначив, що не справедливо ігнорувати позицію цих спільнот, наприклад, громад, що сформувалися навколо вугледобувної діяльності.

“Перехід від вугілля є досить важливим, коли йдеться про зменшення забруднення та викидів, але призом такого вибору не можуть скористатися ті, хто донедавна не лише здійснював законну діяльність, але й сприяв підтримці надійності та функціонування старої системи”, – написав Блазі.

За його словами ігнорування цієї проблеми стане великою стратегічною помилкою. Адже як в Європі, так і за її межами з'являється все більше свідчень протистояння у кліматичних дебатах. Так дедалі більше суб'єктів сприймають заходи та політику зеленого переходу як фундаментальну загрозу власному статусу та майбутньому. Потрібно враховувати ризик того, що кліматичні дебати будуть зосереджені на страху наслідків глобального потепління або втраті власного добробуту.

“Це деякі з ключових причин, чому перехід до чистої енергетики вимагає ретельного управління багатьма критеріями”, – наголосив він.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у 2022 році Південна Африка стала найбільш залежною від вугілля країною, на яке припадало 69% споживання первинної енергії, а  Китай та Індія – найбільшими споживачами вугілля в абсолютному вираженні.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки