Забруднення Сейму та Десни: як це сталося та ситуація наразі shutterstock.com

Забруднення Сейму та Десни: як це сталося та ситуація наразі

Ганна Велика

Загрози питному водопостачанню Києва на цей момент немає

Забруднення річки Сейм, яке виникло на території Курської області росії у середині серпня, швидко перемістилося на територію України, спричинивши масштабне екологічне лихо.

ЕкоПолітика простежила хронологію розвитку цієї ситуації, яка вже багато днів поспіль є однією із топових тем у пресі та на телебаченні.

Як і коли виявили забруднення Сейму

14 серпня забруднення зафіксували у воді річки Сейм поблизу кордону з рф. Але перше повідомлення від офіційних джерел стосовно цього знаходимо у Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм тільки 27 серпня, коли брудна вода потрапила вже до річки Десни. Тоді у відомстві розповіли, що забруднення виникло 14 серпня на території російської федерації.

Мешканці українських сіл почали помічати мор риби ще до офіційних повідомлень та стали бити на сполох.

darg.gov.ua

Фото: darg.gov.ua.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України порушило мовчанку про ситуацію на річці Сейм 28 липня, опублікувавши відеосюжет з ефіру Національного марафону “Єдині новини”, коли не прокоментувати ситуацію стало вже неможливо.

Хто спричинив екологічну шкоду річці та її екосистемі

Спочатку у Держрибагентстві ймовірною причиною забруднення назвали дії росіян, які скинули відходи невідомих речовин у Сейм.

Іншу неофіційну версію 9 вересня озвучив в прямому ефірі "Суспільне. Студія" в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. За його інформацією, росіяни знищили на території Курської області очисні споруди. Тому неочищені каналізаційні стоки потрапили до водойми.

10 вересня стало відомо, що джерелом забруднення річок Сейм та Десна стали стічні води цукрового заводу в смт Тьоткіно Курської області рф.

facebook.com/EnvironmentalofUkraine

Інфографіка: facebook.com/EnvironmentalofUkraine.

Які саме забруднюючі речовини потрапили до Сейму та Десни

Посадовці Держводагентства та Держекоінспекції, відповідальні за контроль над ситуацією, неодноразово наголошували, що це забруднення органічними речовинами. Перші поверхневі проби води, які відібрало Держводагентство з Сейму, показали значне перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин, зокрема, амонію та завислих речовин.

“Попередня оцінка якості води встановила, що жодних перевищень хімічних та високотоксичних компонентів в річках Сейм та Десна не виявлено.  Це забруднення органічними речовинами”, – розповів 29 серпня перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький.

Чому загинула велика кількість риби у річках

Відповідь одразу неочевидна: їй просто не вистачило кисню для дихання. Через спеку цього літа вже були непоодинокі випадки замору риби саме від нестачі кисню. А коли до Сейму потрапили органічні нечистоти й забрали велику його кількість на біохімічні процеси свого окиснення, річковим мешканцям стало взагалі непереливки.

darg.gov.ua

Фото: darg.gov.ua.

27 серпня вміст кисню у річковій воді був критично низьким – менше ніж 1 мг/л при мінімально допустимій нормі 4 мг/л.

У Держводагентстві зазначали:

“Хімічне споживання кисню перевищує гранично допустимі норми у декілька разів, що свідчить про високий рівень органічного забруднення”.

Таймлайн руху забруднених вод українською територією

27 серпня: забруднення поширилось по всій акваторії річки Сейм у межах Сумської області і дісталося Чернігівщини. Вода має чорний колір, запах гнилі, аміаку. Місцеві мешканці бачать мертву рибу, зокрема, поблизу м. Батурин.

Конотопська районна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій забороняє (до особливого розпорядження) купання, вилов риби та використання води для господарських потреб із р. Сейм на території Новослобідської, Бочечківської, Попівської сільської, Буринської, Путивльської, Кролевецької міських територіальних громад.

Рибоохоронні патрулі Держрибагентства спільно з іншими державними органами збирають та захоронюють мертву рибу.

Загрози питному водопостачанню населення немає, оскільки питні водозабори для населення з річок Сейм та Десна в Чернігівській та Сумській областях не здійснюються.

29 серпня: Держводагентство та лабораторії Держекоінспекції щоденно відбирають проби води у річках Сейм та Десна. Відповідальні служби разом із науковцями  розглядають можливі варіанти ліквідації забруднення: застосування коагулянтів, методів адсорбції, штучної аерації тощо.

За дорученням Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля проходить засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо забруднення річки Сейм та можливого забруднення річки Десна.

30 серпня: на Чернігівщині на річці Десна почали проводити заходи з локалізації органічного забруднення, яке надійшло з річки Сейм. Для цього застосовують абсорбцію забруднюючих речовин та насичення води киснем.

t.me/mindovkillia

t.me/mindovkillia

Фото: t.me/mindovkillia

На території Сумської області вже зібрано понад 11 тонн загиблої риби, на території Чернігівської – майже 6 тонн.

31 серпня: маса забруднених вод у річці Десна дісталась до с. Кладьківка Чернігівської області. Продовжуються заходи з локалізації та ліквідації наслідків забруднення річки Десна: штучна аерація та збір мертвої риби. Основні заходи здійснюються в Чернігівській області, зокрема у селах Макошине та Максаки.

1 вересня: органічні речовини з Сейму знаходяться на відстані 92 км від впадіння річки Сейм в річку Десна. До міста Чернігів ще 74 км. Є тенденція щодобового сповільнення руху органічних речовин через їх розбавлення водами річки Десна у декілька разів.

На Сумщині стабілізується стан річки Сейм від кордону з рф до селища Чаплищі Сумської області: трохи підвищився вміст розчиненого кисню у воді, зменшився різкий неприємний запах та відновлюється природний колір води.

4 вересня: забруднюючі органічні речовини дійшли до ділянки річки Десна в с. Боромики на Чернігівщині. До Чернігова – 38 км.

Спостерігається зміна характеру забруднення: воно йде не суцільним розривом, а  пересувається по найглибшій частині річки, по центру, та осідає на дно.

На ділянці річки Десна перед Черніговом служби здійснюються заходи з насичення киснем поверхневої води.

За останні 30 км просування забруднюючих речовин по Десні мору риби немає. Вода має сірий колір, неприємний запах, низький вміст розчиненого кисню і високі показники хімічного споживання кисню, перевищення по марганцю через гниття загиблої риби.

Щоб врятувати живу рибу у місцях, куди ще не дійшло забруднення, місцева влада та активісти розчищують притоки Десни, щоб риба могла туди безперешкодно заходити.

5 вересня: забруднюючі органічні речовини дійшли до ділянки річки Десна в м. Чернігів. За даними Держводагентства, перевищень хімічних або високотоксичних компонентів немає. Вода на підході до Чернігова мутна та темнішає.

На Сумщині спостерігається стабілізація стану річки Сейм: рівень хімічного споживання кисню майже прийшов до норми, мор риби не фіксується.

7 вересня: вже на наступний день після свого вступу на посаду нова міністерка захисту довкілля Світлана Гринчук взяла участь у засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під егідою Чернігівської обласної військової адміністрації, щоб обговорити проміжні підсумки роботи над ліквідацією забруднення річок Сейм та Десна.

Ситуація виявилася наступною:

  • заходи з аерації демонструють позитивну динаміку, тому міністерка доручила визначити пріоритетні ділянки для встановлення додаткового устаткування;
  • на ділянці річки Десна перед Черніговом аерація допомогла повернути до природного колір води та прибрати сторонні запахи;
  • масову загибель риби вдалося зупинити. У цілому, на території Чернігівської та Сумської областей зібрано по 12 тонн загиблої риби.

8 вересня: Основна маса забрудненої води дійшла до села Боромики Чернігівського району Чернігівської області. На Чернігівщині у річці Десна спостерігаються поодинокі випадки мору риби у селах Макошино, Ушня, Боромики та Салтикова Дівиця. За результатами вимірювань в пробах води, відібраних в р. Сейм 5 та 6 вересня, її стан покращується. Вміст азоту в нормі. Незначне збільшення розчиненого кисню у воді, зменшення різкого неприємного запаху та відновлення природного кольору. Загиблої риби немає.

facebook.com/EnvironmentalofUkraine

Інфографіка: facebook.com/EnvironmentalofUkraine.

9 вересня: забруднення у річці Десна накопичилось в межах м.Чернігів в місці зруйнованого автомобільного мосту (через природні особливості рельєфу дна річки та характер течії) та просунулось нижче м.Чернігів до Количівки. Спостерігається осідання осаду чорного кольору на дно річки.

У м. Чернігів та с. Максим фіксується незначне зниження кисню, що перебуває у межах 6-7,76 мгО2/дм³.

Продовжуються заходи з уловлювання та захоронення загиблої риби.

10 вересня: забруднення знаходиться біля с. Шестовиця за 191 км від впадіння річки Сейм у Десну. Тут спостерігається потемніння води, специфічний запах, скупчення мілкої риби під берегом, поодинокі випадки загибелі риби. Нижче по течії – ознаки забруднення не зафіксовані.

Найгірші показники фіксуються у с. Боромики та м. Чернігів. Вміст розчиненого кисню у Десні в районі с. Боромики знизився до 0,26 мгО2/дм³ (норма 4 мгО2/дм³).

На ділянці Десни між с. Велике Устя та с. Кладьківка вміст розчиненого кисню нормалізувався та становить 4,7-7,85 мгО2/дм³. У с. Максим та м. Остер – у межах 7,80-7,84 мгО2/дм³.

За оновленим прогнозом “Укргідрометцентру”, забруднена вода орієнтовно дійде до Київщини 14-16 вересня.

У річці Сейм у Сумській та Чернігівській області поступово відбувається покращення ситуації, вміст розчиненого кисню повільно зростає, проте все ще знаходиться нижче норми.

У "Київводоканалі" зазначили, що підприємство готове негайного відкоригувати технологічні процеси, якщо якість води у районі водозабору погіршиться.

11 вересня: забруднення по річки Десна просунулось до с. Ладинка на Чернігівщині. Запах зменшується порівняно з річкою Сейм. На поверхні води є загибла риба, яка піднімається з дна річки. Нижче по течії – ознак забруднення немає.

Основна маса забруднення протягом останньої доби переміщувалася з орієнтовною швидкістю – 15-18 км/добу.

Ризики для здійснення водозабору для потреб м. Києва зараз відсутні.

Якість води у р. Сейм на Чернігівщині покращується: фіксується збільшення вмісту розчиненого у воді кисню та хімічного споживання кисню.

Найгірші значення основних показників забруднення на річці Десна фіксуються у пунктах с. Боромики та м. Чернігів.

Вміст розчиненого кисню за останню добу значно підвищився і становить 4,1-3,95 мгО2/дм³ (норма не менше 4 мгО2/дм³). Хімічне споживання кисню перевищує норму до 1,6 рази і перебуває в межах 27-48 мгО/дм³ (норма 30 мгО/дм³).

На Сумщині якість води у річці Сейм поступово покращується: стабільно, хоч і повільно зростає вміст розчиненого у воді кисню. Хімічне споживання кисню, вміст азоту амонійного і марганцю перебуває в межах норми.

За даними "Київводоканалу" та оцінками науковців, очисні споруди Київщини впораються із забрудненою водою. У випадку погіршення якості води у місці водозабору застосовуватиметься технологія посиленого очищення води за допомогою заготованого завчасно пилоподібного активованого вугілля. У "Київводоканалі" запевнили, що якість води у кранах споживачів не зміниться.

facebook.com/EnvironmentalofUkraine

Інфографіка: facebook.com/EnvironmentalofUkraine.

Станом на 11 вересня карта моніторингу та екологічної оцінки водних ресурсів від Держводагентства у районі басейнів Сейму та Десни виглядає наступним чином:

monitoring.davr.gov.ua

Скріншот з monitoring.davr.gov.ua.

Які наслідки

За словами голови Чернігівської ОВА В'ячеслава Чауса, забруднення річок Сейм та Десна вже призвело до збитків для Чернігівщини у розмірі 186 млн грн, і ця цифра ще не остаточна.

За даними екоінспекції, на Сумщині та Чернігівщині через забруднення загинуло 26 тонни риби. Також постраждала річкова флора.

"Треба розуміти, що риба дохне не від того, що там забруднення, а від нестачі кисню. Десь за тиждень-другий річка обновиться, прийде чиста вода, яка буде доступна для водокористування. Зараз в соціальних мережах є "вкиди", що з території рф надходять нові хвилі забруднення, але в нашій лабораторії такого не фіксують, нового забруднення ми не виявляємо", – заявляє заступник голови Держводагентства Ігор Гопчак.

За його словами, риба буде повертатися у Сейм та Десну із приток та розмножуватися. Але для цього потрібен час. Скоріше за все, це вже буде весною.

Згідно з інформацією, яку оприлюднила 11 вересня міністерка Світлана Гринчук, сума збитків довкіллю у Чернігівській та Сумській областях через забруднення річок Сейм та Десна вже становить понад 405 млн грн.

facebook.com/EnvironmentalofUkraine

Інфографіка: facebook.com/EnvironmentalofUkraine.

Як писала ЕкоПолітика 2 вересня, швидкість просування забруднюючих органічних речовин з річки Сейм поступово сповільнюється.

Читайте також
Стало відомо, коли забруднені води Сейму дістануться до Чернігова
Стало відомо, коли забруднені води Сейму дістануться до Чернігова

Оперативні служби та відомства вживають необхідних заходів з очищення води

На Закарпатті відклали будівництво двох мініГЕС через спротив місцевих жителів
На Закарпатті відклали будівництво двох мініГЕС через спротив місцевих жителів

Профільне міністерство задовольнило звернення адвокатки громади