Японський план декарбонізації може спричинити десятки тисяч смертей – дослідження Shutterstock

Японський план декарбонізації може спричинити десятки тисяч смертей – дослідження

Катерина Бєлоусова

Спалювання аміаку може звезти нанівець всі зусилля Японії щодо поліпшення якості повітря

Аналіз Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) показав, що план декарбонізації Японії щодо спільного спалювання вугілля та аміаку на електростанціях може призвести до збільшення забруднення повітря часточками PM2,5 на 167%.

Наразі в країні щороку передчасно помирає близько 43 000 людей через негативний вплив цього забруднювача, повідомляє Bloomberg.

В матеріалі пояснили, що спалювання аміаку не призводить до викидів вуглекислого газу, але виділяє дрібнодисперсні тверді частинки PM2,5. Однак Японія планує продовжити термін експлуатації електростанцій, що працюють на викопному паливі, завдяки спільного спалювання аміаку і водню. 

Зазначається, що такий план енергетичного переходу зазнав широкої критики, адже інші країни прискорюють перехід на відновлювані джерела енергії.

"Якість повітря в Японії значно покращилася завдяки десятиліттям наукових досліджень, екологічній політиці та інвестиціям у технології зменшення забруднення повітря, – йдеться у звіті. – Результати вказують на те, що поліпшення якості повітря в Японії може бути підірване або навіть нівельоване заміною вугілля аміаком."

В матеріалі підкреслили, що щороку забруднене твердими часточками PM2,5 повітря призводить до 8 мільйонів передчасних смертей у світі. Окрім того, воно викликає низку захворювань. Адже ці частинки настільки малі, що можуть проникати глибоко в легені і навіть в кров. Вплив PM2,5 пов'язують з низкою захворювань, зокрема серцево-судинними, діабетом 2 типу, раком легенів та деменцією.

В Bloomberg додали, що Міністерство економіки, торгівлі та промисловості Японії та Jera в окремих заявах заявили, що викиди PM2,5 не будуть збільшуватися в результаті спільного спалювання аміаку на теплових електростанціях.

В матеріалі підкреслили, що виробництво аміаку вимагає великої кількості енергії і наразі створює близько 2% світових викидів вуглецю. А виробництво “зеленого” аміаку все ще має методологічні обмеження.

Нагадаємо, в Японії планують побудувати першу морську плавучу сонячну електростанцію потужністю 88 кВт, щоб створити унікальну енергетичну міську модель для Токіо. З часом вона зробить мегаполіс повністю енергонезалежним.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження Європейського агентства з навколишнього середовища показало, що на континенті щонайменше 1200 дітей щороку помирає від наслідків забруднення повітря. Забруднене повітря також викликає тяжкі захворювання, зокрема психічні, у тисяч дітей, які можуть залишитися на все життя.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС