Якою буде кліматична політика Камали Гарріс, якщо вона очолить США shutterstock

Якою буде кліматична політика Камали Гарріс, якщо вона очолить США

Ганна Велика

Активісти сподіваються, що вона продовжуватиме вести жорстку політику щодо промисловості викопного палива

Журналісти порталу Euronews проаналізували попередні досягнення кандидатки у президенти США Камали Гарріс щодо боротьби зі змінами клімату і вважають високою ймовірність того, що вона продовжить політику Джо Байдена у цій сфері.

Матеріал із відповідним аналізом з’явився на порталі.

В першу чергу журналісти зазначили, що оскільки до виборів у США залишилося лише кілька місяців, Гарріс навряд чи відійде далеко від платформи Байдена. Вони нагадали про те, що віцепрезидентка, як головна представниця США на кліматичній конференції ООН в Дубаї минулого року, заявила, що світ "повинен робити більше" у цьому життєво важливому питанні.

Попередня кліматична політика Камали Гарріс

Аналітики нагадали, що Камала Гарріс не вперше балотується в президенти, і її короткочасна кампанія 2019 року дає певне уявлення про її мислення, як і її досвід роботи на посаді генерального прокурора Каліфорнії з 2011 по 2017 рік.

На цій посаді вона:

  • розслідувала діяльність компанії ExxonMobil, яка вводила громадськість в оману щодо зміни клімату;
  • вела судовий процес проти трубопровідної компанії Plains All-American Pipeline через розлив нафти біля узбережжя Каліфорнії у 2015 році;
  • домоглася виплати штату $86 млн (€79 млн) від автомобільної компанії Volkswagen за звинуваченнями в шахрайстві під час тестів на викиди дизельних двигунів.

До цього, перебуваючи на посаді окружного прокурора Сан-Франциско у 2004-2011 роках, Гарріс створила те, що вона назвала першим в країні підрозділом екологічного правосуддя, який займався екологічними злочинами (наприклад, скиданням небезпечних відходів) проти найбідніших мешканців району.

"Злочини проти довкілля – це злочини проти громад, людей, які часто є бідними й безправними. Люди, які живуть у цих громадах, часто не мають іншого вибору, окрім як жити там", – сказала Гарріс у 2005 році.

У Euronews сподіваються, що ця вражаюча біографія і трактування забруднення як злочину свідчить про готовність Камали Гарріс бути жорсткішою у боротьбі з промисловістю викопного палива, ніж Байден.

Вони зазначили, що цей оптимізм підтримує і президентська заявка Гарріс у 2019 році. Тоді вона закликала ввести плату за забруднення довкілля, яка "змусить забруднювачів платити за викиди парникових газів у нашу атмосферу". Віцепрезидентка також наголосила, що під її керівництвом США посилять правозастосування та переслідування компаній, які видобувають викопне паливо.

У 2020 році вона заявила, що виступає проти гідророзриву пласта і буріння на шельфі, а також заборонить оренду викопного палива на державних землях, якщо стане президентом. Але журналісти констатували, що Гарріс дистанціювалася від цих пропозицій, підтримуючи Байдена.

Ще однією помітною віхою у кліматичній біографії Гарріс аналітики назвали те, що перебуваючи на посаді сенатора від Каліфорнії у 2019 році, вона підтримала "Новий зелений курс" як один із перших його співавторів. Цей амбітний план "зеленої" економіки пропонував перехід на 100-відсоткову екологічно чисту енергію протягом десятиліття.

На початку липня ЕкоПолітика повідомляла, що Трамп хоче вдруге вивести США з Паризької кліматичної угоди, якщо переможе на виборах.

Читайте також
США може долучитися до озеленення світової торгівлі та запровадити свій CBAM
США може долучитися до озеленення світової торгівлі та запровадити свій CBAM

Місцеві виробники сталі та цементу потребують захисту у процесі декарбонізації

США за чотири роки збільшить “зелені” потужності на чверть, – президент
США за чотири роки збільшить “зелені” потужності на чверть, – президент

В країні запустили низку ініціатив для “зеленого” переходу

В США витратять $1 мільярд на “озеленення” житла малозабезпечених людей
В США витратять $1 мільярд на “озеленення” житла малозабезпечених людей

Зміна клімату збільшила частоту та серйозність стихійних лих, від яких найбільше страждають громади з низьким рівнем доходу

В США витратять $3,7 мільярда на видалення вуглецю з атмосфери
В США витратять $3,7 мільярда на видалення вуглецю з атмосфери

Застаріле вуглецеве забруднення вже спричиняє значну шкоду, пов’язану зі зміною клімату,зокрема сильніші шторми, повені й лісові пожежі