Якість повітря у великих містах України: показники за останні дні

Якість повітря у великих містах України: показники за останні дні

Олена Яценьо

Ніяких застережнь щодо перебування на вулиці немає

Протягом останніх днів стан атмосферного повітря у великих містах України — Дніпрі, Одесі та Харкові — був у межах норми. Невеликі відхилення від нормативних показників зафіксовано 29 червня у Львові.

Принаймні про це свідчать дані, які наводить швейцарська платформа з відстежування рівня забруднення повітря в містах IQAir.

Згідно з ресурсом, 29 червня станом на ранок індекс якості повітря у Львові становив 53, що вказує на відхилення від допустимого значення. Такий рівень забруднення повітря характеризується як середній.

Фахівці рекомендують людям, які належать до чутливих груп населення, зменшувати навантаження на вулиці, споживати більше рідини, а також зачиняти вікна. Загалом забруднення повітря у Львові зафіксовано з опівночі до восьмої ранку.

Утім, уже незабаром спостерігався прийнятний стан атмосферного повітря в місті.

Тим часом у Харкові, Дніпрі та Одесі перевищень забруднювальних речовин у повітрі не зафіксовано. Якість повітря в цих містах характеризується як добра. Індекси якості повітря на порталі не перевищують 50 — це означає, що ніяких застережнь щодо перебування на вулиці немає. Причин зачиняти вікон, відповідно, теж немає.

Проте показники кожного із цих промислових міст, на відміну від Києва, наводяться на порталі зі знаком астерикса (зірочкою). Вона вказує на те, що в місті немає наземних станцій контролю. Коефіцієнт забруднення повітря AQI розраховують на підставі супутникових даних. Тож виходить, що ці розрахунки можуть не відповідати дійсності.

Варто додати, що Одеса, Харків і Дніпро, окрім того, що є промисловими центрами, поруч із Києвом увійшли в топ міст світу з найбільшими заторами. Серед усіх мегаполісів Київ посів аж третю сходинку в рейтингу. Не дуже відстала від столиці й Одеса, яка опинилася на шостому місці. Харків і Дніпро посіли в списку 12- й 25-ту позиції відповідно.

З огляду на те, що з міст масово виїжджали автівки, вихлопні гази від яких, є суттєвим джерелом забруднення, а також на зниження популярності приватного автомобільного транпспорту через дефіцит пального — це позначилося й на якості повітря.

Водночас через ворожі обстріли й пожежі, спричинені ними, а також загоряння в екосистемах у повітря підіймаються шкідливі речовини.

Зокрема, 23 червня на торфосховищі поблизу Львова спалахнула масштабна пожежа. Люди масово скаржилися на їдкий дим і сморід у районі.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Черкасах виявили шкідливі речовини в повітрі й назвали найзабрудненіший район.

Читайте також
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів

На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря
На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря

Це дозволить цілодобово слідкувати за якістю повітря