Як підприємству отримати інтегрований довкіллєвий дозвіл: у Міндовкіллі розповіли shutterstock

Як підприємству отримати інтегрований довкіллєвий дозвіл: у Міндовкіллі розповіли

Ганна Велика

Його впровадження передбачене євроінтеграційними зобов’язаннями України

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України роз’яснило процедуру видачі інтегрованих довкіллєвих дозволів (ІДД) для українських промислових підприємств відповідно до вимог нового закону №11355  “Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення”.

Інформацію про те, як отримати принципово новий дозвільний документ та скільки часу на це передбачено, відомство надало на своїх офіційних сторінках.

8 серпня 2025 року набирає чинності закон “Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення”. Він імплементує глави 1, 2 та 7 Директиви 2010/75/ЄС.

Відповідно до цього документу, підприємства будуть зобов’язані отримувати інтегрований довкіллєвий дозвіл на кожну свою установку, яка підпадає під перелік видів діяльності, зазначених у законі.

facebook.com/EnvironmentalofUkraine

Інфографіка: facebook.com/EnvironmentalofUkraine.

У Міндовкіллі назвали наступні кроки підприємства на шляху до отримання ІДД:

  1. Визначити установку та чи підпадає вона під перелік видів діяльності, на які згідно із Законом необхідно отримати інтегрований довкіллєвий дозвіл.
  2. Подати до Міндовкілля заяву про отримання ІДД та всі необхідні документи.
  3. Зачекати до 30 робочих днів, поки Міндовкілля проводитиме попередній розгляд цієї заяви. За необхідності міністерство надаватиме додаткові роз'яснення. За результатами розгляду відомство або визнає заяву прийнятною, або повідомить про необхідність усунення недоліків.
  4. Якщо заяву прийнято, опублікувати оголошення про початок громадського обговорення.
  5. У разі виявлення недоліків, за 30 робочих днів усунути їх та повторно подати заяву.
  6. Після оприлюднення документів у Реєстрі інтегрованих довкіллєвих дозволів, провести громадське обговорення, яке триватиме 30 робочих днів. Протягом цього строку громадськість матиме право подавати будь-які зауваження і пропозиції в письмовій формі або усно під час громадських слухань. Саме у цей час паралельно державні екологічні інспектори проводитимуть перевірку й обстеження установки та промислового майданчика. За необхідності розпочинатимуться і транскордонні консультації.
  7. Після завершення громадського обговорення упродовж 5 робочих днів отримати від Держекоінспекції та інших компетентних органів (Держводагентства, ДСНС, МОЗ, Держенергоефективності, ОДА/ВЦА) їхні висновки. Інші органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування також можуть подати власні пропозиції та зауваження до заяви оператора.
  8. Завершальний етап – видача ІДД або прийняття рішення про відмову в його видачі. На цей етап Законом відведено 30 робочих днів. В межах цього строку для розгляду проєкту ІДД може скликатися узгоджувальна нарада за участі представників Міндовкілля, оператора установки, компетентних органів, органів місцевого самоврядування та громадськості.

Строк дії інтегрованого довкіллєвого дозволу необмежений. Якщо підприємство отримало ІДД на свою установку, то має право ввести її в експлуатацію.

Міндовкілля також пообіцяло свою консультативну допомогу операторам установок, щоб вони могли якісно підготувати усі необхідні документи та уникнути помилок. У відомстві зазначили, що інформація про видачу або відмову у видачі ІДД буде публічною – її оприлюднюватиме як Міндовкілля, так і оператор установки.

Нагадаємо, 16 липня Верховна Рада ухвалила проєкт Закону №11355 “Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення”. “За” проголосувало 256 народних обранців.

Як вже повідомляла ЕкоПолітика, 6 серпня президент підписав цей закон.

Читайте також
НДТМ та інтегровані дозволи: як в ЄС проводили екомодернізацію промисловості
НДТМ та інтегровані дозволи: як в ЄС проводили екомодернізацію промисловості

Перехід підприємств Євросоюзу на нові екологічні рейки триває вже не перший десяток років

Закон про промзабруднення посилив тиск на промисловість у воєнний час, -  Fastmarkets
Закон про промзабруднення посилив тиск на промисловість у воєнний час, -  Fastmarkets

Це стосується як часової, так і економічної компоненти екомодернізації

Президент підписав закон №11355 про промислове забруднення
Президент підписав закон №11355 про промислове забруднення

Стейкхолдери поцікавилися, чи означає це, що після цього підприємства перебудуються самі, як за помахом чарівної палички

Експерти вказали владі на нові “підводні камені” при впровадженні НДТМ
Експерти вказали владі на нові “підводні камені” при впровадженні НДТМ

Вони можуть поставити хрест на реалізації євроінтеграційного закону №11355