Вперше в історії глобальна система кругообігу води вийшла з рівноваги, – вчені shutterstock

Вперше в історії глобальна система кругообігу води вийшла з рівноваги, – вчені

Ганна Велика

Дослідники попереджають, що наслідки будуть ще більш катастрофічними, якщо не вжити термінових заходів

Десятиліття руйнівного землекористування та нераціонального використання водних ресурсів у поєднанні з антропогенною кліматичною кризою вперше в історії людства порушили глобальний кругообіг води.

Такі висновки зробила Глобальна комісія з економіки води у своєму звіті “Економіка води”.

Автори дослідження стверджують, що водна катастрофа зростає і може спричинити хаос для економіки, виробництва продуктів харчування та життя людей.

У звіті аналітики наводять такі цифри:

  • майже 3 млрд людей вже стикаються з нестачею води;
  • водна криза загрожує більш ніж 50% світового виробництва продуктів харчування;
  • скорочення ВВП країн до 2050 року в середньому може сягнути  8%, причому в країнах з низьким рівнем доходу втрати можуть бути набагато більшими – до 15%;
  • в середньому люди потребують щонайменше 4000 л води на день, щоб вести "гідне життя", та 50-100 л для задоволення базових потреб; це більше, ніж багато регіонів зможуть забезпечити з місцевих джерел.

"Вперше в історії людства ми вивели глобальний водний цикл з рівноваги. На опади, як джерело всієї прісної води, більше не можна покладатися", – сказав Йохан Рокстрьом, співголова Глобальної комісії з економіки води та автор звіту.

Укладачі звіту виділяють два види води:

  • "блакитна вода" – це рідка вода озер, річок і водоносних горизонтів;
  • "зелена вода" – це волога, яка зберігається в ґрунтах і рослинах.

Рух "зеленої води" та "блакитної води" у глобальному кругообігу води

economicsofwater.watercommission.org

Джерело: Глобальна комісія з економіки води.

Хоча постачання "зеленої води" довгий час залишалося поза увагою, вона так само важлива для кругообігу води, йдеться у звіті. Рослини постійно виділяють водяну пару, яка повертається в атмосферу й утворює близько половини всіх опадів, що випадають на сушу.

Дослідники наголосили, що порушення водного циклу тісно пов’язане зі зміною клімату.

Рослини здатні зберігати вуглець, який нагріває планету, але вони дуже залежні від стабільного постачання “зеленої води”. Людина знищує водно-болотні угіддя та ліси, виснажуючи ці поглиначі вуглецю і прискорюючи глобальне потепління. Спека, спричинена зміною клімату, висушує ландшафти, зменшує кількість вологи та підвищує ризик пожеж.

Річард Аллан, професор кліматології з британського Університету Редінга, впевнений, що кризу можна подолати лише шляхом кращого управління природними ресурсами та масового скорочення забруднення, що нагріває планету.

Автори доповіді наполягають, що уряди країн світу повинні визнати водний цикл "спільним благом" і вирішувати його колективно. Вони нагадали, що країни залежать одна від одної не лише через озера та річки, які перетинають кордони, але й через воду в атмосфері, яка може переноситися на величезні відстані. Це означає, що рішення, прийняті в одній країні, можуть порушити випадання опадів в іншій.

Дослідники закликали до фундаментального перегляду ролі води в економіці, щоб запобігти марнотратству і тенденції до вирощування водних культур і будівництва об'єктів, таких як центри обробки даних, в регіонах з дефіцитом води.

"Глобальна водна криза – це трагедія, але це також можливість трансформувати економіку води", – сказала Нгозі Оконджо-Івеала, генеральна директорка Світової організації торгівлі та співголова комісії, яка опублікувала звіт.

На початку вересня ЕкоПолітика повідомляла, що Україна імплементувала нову євродирективу щодо моніторингу вод. Також ми наводили перелік найбрудніших та найчистіших річок Львівщини.

Читайте також
Названо найбрудніші та найчистіші річки Львівщини
Названо найбрудніші та найчистіші річки Львівщини

Порівняно з минулим місяцем, якість води у 5 річках покращилася, у 4 – погіршилася

Україна імплементує нову євродирективу щодо моніторингу вод
Україна імплементує нову євродирективу щодо моніторингу вод

Вона встановлює технічні специфікації для хімічного аналізу та моніторингу стану води та актуалізації функцій суб’єктів моніторингу вод

Кабмін схвалив Концепцію державної програми забезпечення водою прифронтових регіонів
Кабмін схвалив Концепцію державної програми забезпечення водою прифронтових регіонів

Більше ніж половину обсягів фінансування для реалізації відповідної програми планують залучити від міжнародних донорів

Водою на окупованій Херсонщині не можна користуватися взагалі, – ЦНС
Водою на окупованій Херсонщині не можна користуватися взагалі, – ЦНС

Ситуація із водопостачанням на ТОТ тільки погіршується