Власників собак попередили про високу небезпеку кліщів через теплу зиму shutterstock

Власників собак попередили про високу небезпеку кліщів через теплу зиму

Катерина Бєлоусова

Кліщі переносять небезпечні хвороби, зокрема іксодовий кліщовий бореліоз, кліщовий енцефаліт, геморагічні лихоманки тощо

В Україні через теплу зиму іксодові кліщі не змогли впасти в “міцну” зимову сплячку і вже почали пробуджуватися.

Людей закликають підготуватися до захисту від паразитів та звернути особливу увагу на своєчасну обробку собак та котів акарицидними препаратами, повідомляє Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб у Facebook.

Автори підкреслили, що початок “сезону кліщів” залежить від середньодобової температури та зазвичай починається наприкінці березня. Вони прокидаються при температурі +1-3°С та стають активними при температурі +10°С. 

Вони пояснили, що кліщі можуть не одразу присмоктуватися до людини чи тварини. Так паразита можна принести з прогулянки на одязі чи на шерсті собаки. А вже в теплому приміщені він “вкусить”.

“Через досить теплу зиму ми прогнозуємо високу чисельність іксодових кліщів у весняний період, а це означає, що всім нам слід бути досить обережними щодо зустрічі з ними”, – йдеться у повідомленні.

Автори наголосили, що кліщі переносять небезпечні хвороби, зокрема іксодовий кліщовий бореліоз, кліщовий енцефаліт, геморагічні лихоманки тощо. Вони також можуть заразити людину бактеріями та вірусами від попередньої жертви, або інфекцією отриманою від матері.

Зазначається, що найбільш небезпечними місцями є зарослі високих трав чи чагарники. Зустріти кліщів можна не тільки в лісі, а й у парках, скверах та навіть власних подвірʼях. Окрім того, іксодові кліщі активні в будь-який час доби та за будь-якої погоди.

“При виявленні на своєму тілі присмоктаного кліща його потрібно якомога швидше видалити, бажано у медичному закладі”, – наголосили в повідомленні.

Автори підкреслили, що після виявлення укусу кліща необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста, щоб отримати профілактичне лікування.

“При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, варто одягатися у світлий однотонний, з довгими рукавами, одяг, який щільно прилягає до тіла, аби було легше помітити кліщів. Не забувати про головний убір, проводити само- й взаємоогляди кожних 2 години прогулянки та обов’язково вдома, також слід одразу змінити одяг, білизну”, – розповіли вони.

В повідомленні також закликали використовувати сертифіковані репеленти з акарицидною дією.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Івано-Франківщині в національному природному парку “Верховинський” через аномально теплу зиму від сплячки прокинулися бурі ведмеді.

Читайте також
На Києвщині у Обухівській громаді безкоштовно будуть вакцинувати тварин
На Києвщині у Обухівській громаді безкоштовно будуть вакцинувати тварин

Вакцинація буде відбуватися спеціалістами ветеринарної медицини

У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин
У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин

Не випускайте домашніх улюбленців на самовигул

У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин
У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин

Коти повинні бути у переносках, а собаки у намордниках та з повідками

На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин
На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин

На думку експертів, дикі тварини “вимушено мігрують” через війну