Відтепер отримати дозвіл на оброблення відходів підприємствам стане простіше shutterstock

Відтепер отримати дозвіл на оброблення відходів підприємствам стане простіше

Ганна Велика

Вони можуть долучитися до участі в експериментальному проєкті за власним бажанням

29 серпня урядовці схвалили постанову “Про реалізацію експериментального проекту щодо спрощеного порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів”.

Про це повідомили у Кабміні.

Отримати дозвіл за спрощеною процедурою зможуть підприємства, які працюють з відходами, що не є небезпечними, та діяльність яких мінімально впливає на довкілля. До них належать:

  • перевізники та збирачі відходів;
  • компанії, що здійснюють операції сортування,  дроблення, ущільнення, гранулювання, сушіння (природним шляхом), подрібнення відходів тощо;
  • суб’єкти господарювання, під час діяльності яких утворюються відходи деревини, що не є небезпечними, та які надалі використовують їх для отримання теплової енергії для власних потреб;
  • підприємства, які захоронюють відходи на полігонах.

Для всіх, крім останніх, спрощена процедура отримання дозволу передбачає лише 2 кроки:

  1. Реєстрація на ЕкоСистемі.
  2. Створення та заповнення облікового запису у модулі е-Відходи.

Після цього в електронному кабінеті користувача підприємства зможуть вести облік та подавати звітність.

Для підприємств, які  захоронюють відходи на  полігонах, також передбачена спрощена процедура – скасовано необхідність подавати додаток 13 “Проєкт рекультивації полігону” до пакета документів відповідно до Порядку видачі, відмови у видачі, анулюванням дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 грудня 2023 року № 1328.

У Кабміні розповіли, що спрощена процедура є альтернативним варіантом отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів.

“Підприємства можуть долучитися до участі в експериментальному проєкті за власним бажанням, або ж отримувати дозволи за стандартною процедурою”, – уточнили в уряді.

Також у Кабміні нагадали, що вимога щодо наявності дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів є частиною імплементації європейського законодавства, а саме положень Директиви 2008/98/ЄС від 19 листопада 2008 року "Про відходи та скасування деяких директив".

Спеціалісти довкіллєвої галузі вже відреагували на впровадження цього експериментального проєкту.

Так, президентка Асоціації професіоналів довкілля PAEW Людмила Циганок позитивно оцінила ухвалення даної постанови та внесення до законодавства змін, ініційованих фахівцями PAEW.

“Даними вказаними змінами Асоціація PAEW визнає конструктив, намагання команди Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України почути суб’єктів, які є безпосередніми виконавцями реформи управління відходами”, – сказала вона.

У травні ЕкоПолітика інформувала, що в Україні понад 8 тисяч компаній стануть нелегальними через "реформу" відходів. Тоді спеціалісти попереджали, що з 9 червня 2024 року звичайної декларації про відходи для підприємств буде недостатньо. Щоб працювати офіційно, необхідно буде мати дозвіл на операції з оброблення відходів.

Оскільки його отримання є складним і тривалим процесом, більшість виробників з різних сфер – а це понад 8 477 підприємств – ризикують стати “нелегалами”. Проблема торкнулася також побутових відходів, тому що за 4 місяці жоден полігон не зміг отримати відповідний дозвіл.

Читайте також
Через недолугу реформу галузі відходів тисячі підприємців стануть злочинцями, – PAEW
Через недолугу реформу галузі відходів тисячі підприємців стануть злочинцями, – PAEW

На думку спеціалістів, перебудова сфери управління відходами “пробуксовує”, а крайніми у цій ситуації можуть стати бізнеси

Майже 5 млн грн заплатить селищна рада за стихійні сміттєзвалища на своїй території
Майже 5 млн грн заплатить селищна рада за стихійні сміттєзвалища на своїй території

З іншої громади на Тернопільщині стягнуть відшкодування у розмірі 200 тис. грн

На Полтавщині підприємство влаштувало поблизу села звалище з решток тварин
На Полтавщині підприємство влаштувало поблизу села звалище з решток тварин

Його керівник ризикує потрапити за ґрати на строк до 6 років

Уряд продовжив термін поданих декларацій про відходи ще на 4 місяці
Уряд продовжив термін поданих декларацій про відходи ще на 4 місяці

Виробники різних галузей стикнулися з численними складнощами та не встигли отримати новий дозвільний документ