Відповідального за енергоефективність в Мінрегіоні Лозинського спіймали на хабарі в $400 тисяч

Відповідального за енергоефективність в Мінрегіоні Лозинського спіймали на хабарі в $400 тисяч

Катерина Бєлоусова

Це один з найбільших корупційних скандалів в історії української влади

Детективи Національного антикорупційного бюро затримали на хабарі у $400 тисяч заступника міністра розвитку громад та територій Василя Лозинського, який протягом 3-х років був відповідальним за діяльність Директорату енергоефективності.

Це найбільший за посадою державний службовець, затриманий на хабарі під час виконання обов’язків за часи незалежності України, повідомляє редактор “Цензор.НЕТу” Юрій Бутусов у Facebook.

Бутусов зазначив, що справа проти "слуги народу" порушена 26 вересня 2022 року. Підозрюваний у корупції вважається наближеною особою до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, через якого можна владнати деякі “особисті” питання з головою уряду.

“Починається один з найбільших корупційних скандалів в історії української влади, оскільки такий ганебний та цинічний злочин має викликати відставку діючого уряду”, – сказав він.

Бутусов підкреслив, що, якщо не буде негайних дій уряду та президента, а політична партія “Слуга народу” не засудить дії Лозицького, це може суттєво підірвати довіру до України, зокрема та під час отримання великих траншів міжнародних партнерів. 

“Можуть бути призупинені багато міжнародних траншів, які йдуть саме на Мінрегіон, тому діяти держава має негайно. Верховна Рада має розглянути це питання на позачерговому засіданні та визначити долю уряду, в якому керують хабарники”, – наголосив він.

В пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури зазначили, що Лозицького затримали на хабарі прокурори САП та детективи НАБУ. Також вони затримали ще низку осіб.

“Влітку 2022 року Кабмін виділив 1,68 млрд грн на відновлення об‘єктів критичної інфраструктури та забезпечення населення у зимовий період світлом, теплом і водопостачанням. Однак у межах слідства з’ясувалося, що низка посадових осіб центральних та регіональних органів виконавчої влади вирішили привласнити частину державних коштів. Так, перебуваючи у змові з іншими особами, посадовці  забезпечили укладання договорів про закупівлі за завищеною вартістю з наперед визначеними суб’єктами підприємницької діяльності. Натомість підприємці мали передати посадовцям за "перемогу" у тендерах 280 млн грн, які становили різницю між реальною та закупною вартістю послуг”, – розповіли в САП.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Київщині прокуратура повідомила про підозру інженеру, який отримав понад 220 тисяч гривень за непроведене обслуговування обладнання у зоні Чорнобильської АЕС.

Читайте також
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради

На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм
На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна

Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ
Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів