Вибух “Північного потоку” може спричинити кліматичну катастрофу – Bloomberg shutterstock

Вибух “Північного потоку” може спричинити кліматичну катастрофу – Bloomberg

Катерина Бєлоусова

Метан є надпотужним парниковим газом, який у 80 разів перевищує потенціал короткострокового потепління вуглекислого газу

У Балтійському морі масштабний виток метану, що стався через вибух на трубопроводах Nord Stream, може спричинити нову кліматичну катастрофу.

За попередніми оцінками Німеччини в атмосферу потрапило близько 300 000 метричних тонн метану, повідомляє Bloomberg.

Такі розрахунки провели в Федеральному агентстві з навколишнього середовища Німеччини на основі оціночного стану заповнення та інформації про обсяги з двох трубопроводів.

“Ця кількість газу матиме приблизно такий же вплив на клімат протягом 20-річного періоду, як річні викиди приблизно 5,48 мільйона автомобілів США”, – пояснили в матеріалі.

Попри те, що газопроводи "Північний потік-1" були зупинені, а "Північний потік-2" навіть не запускався, вони містили природний газ під тиском. Більшу частину якого складає саме метан.

Фахівці Агенства припустили, що весь вміст труб витече, адже вони не мають механізмів стримування. 

В міністерстві навколишнього середовища Німеччини зазначили, що хоча метан шкідливий для клімату, він не становить значної загрози для морського середовища.

Bloomberg також повідомив, що дослідники з Політехнічного університету Валенсії, Іспанія, провели аналіз супутникових знімків місця катастрофи. Вони виявили шлейфи метану з Північного потоку, які значно більші за ті, що утворилися під час так званої події супервипромінювача в Мексиканській затоці у 2021 році.

Дослідники виявили, що видимий радіус вибухового газу скоротився з 700 метрів у ширину 26 вересня до 520 метрів у ширину 29 вересня. Підрахунки розміру витоку метану з Nord Stream тривають.

bloomberg.com bloomberg.com

Як відомо, метан є надпотужним парниковим газом, який у 80 разів перевищує потенціал короткострокового потепління вуглекислого газу. 

Нагадаємо, за даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень, рівень метану в атмосфері зріс на 17 частин на мільярд у 2021 році та досягнув історичного максимуму.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, нове дослідження Стокгольмського університету, Швеція, показало, що поточні темпи потепління створять для Землі ризик перетину шести небезпечних кліматичних переломних точок. Це призведе до порушення систем Землі і матиме катастрофічні наслідки.

Читайте також
Британські вчені оцінили еконаслідки підриву Каховської ГЕС
Британські вчені оцінили еконаслідки підриву Каховської ГЕС

Дослідники виявили понад 1000 потенційних джерел забруднення на затоплених територіях

Екоцид на українських землях: 5 найбільших катастроф 2023 року
Екоцид на українських землях: 5 найбільших катастроф 2023 року

Екозбитки від війни вже сягнули 56,7 млрд євро і з кожним днем ця сума зростає

В ООН дали швидку екооцінку наслідків підриву Каховської ГЕС
В ООН дали швидку екооцінку наслідків підриву Каховської ГЕС

Ситуація вище за течією від дамби є ще більш значущою, ніж у зоні затоплення

В Міноборони попередили про ризик опустелювання півдня через підрив Каховської ГЕС
В Міноборони попередили про ризик опустелювання півдня через підрив Каховської ГЕС

Загальна кількість опадів у Херсонській області сягає 400 міліметрів на рік