В "Укренерго" розповіли, як економія енергії допомогає пережити наслідки обстрілів shutterstock

В "Укренерго" розповіли, як економія енергії допомогає пережити наслідки обстрілів

Катерина Бєлоусова

Після перемоги на лаві підсудних мають сидіти не тільки російські військові, але й енергетики, які допомогають обирати цілі для руйнування енергосистеми України

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький розповів, що економія споживання електроенергії навіть на 5% допомагає збалансувати енергосистеми та зменшити кількість примусових відключень.

В компанії розраховують на збільшення економії, адже це значно полегшує роботу диспетчерів та енергосистеми, повідомляє РБК-Україна.

Він пояснив, що економія навіть 5% електроенергії, це сотні мегават потужності, яка не спожита в мережі. Енергосистема, в якій наразі дефіцит потужності, за своєю природою дуже інерційна і для неї відхилення у 2% або 5% – значний показник. Стабілізація системи допоможе навіть зменшити кількість та тривалість примусових відключень.

“Економією нехтувати не можна. Якщо вона буде 10-15% або більше – це стане полегшенням, яке дозволить уникати примусових відключень споживачів. Але будь-яка економія, навіть відносно невелика, на 3-5%, все одно корисна для енергосистеми в цій ситуації”, – сказав він.

Кудрицький підкреслив, що відсутність відключень на початку другої декади жовтня стала можливою саме завдяки економії, швидкому переключенню споживачів та відновленню мережевої інфраструктури. 

“В подальшому руйнування досягли вже такої точки, що без відключень обійтися було неможливо. Плюс ще почали обстрілювати електростанції, розпочалося похолодання, тобто був збіг кількох факторів”, – сказав він.

Кудрицький зазначив, що початок опалювального сезону зменшить навантаження на енергетичну систему, адже люди перестануть активно грітися електроприладами. Тому це має полегшити навантаження і зменшити споживання електроенергії.

Гендиректор "Укренерго" також додав, що після перемоги на лаві підсудних мають сидіти не тільки російські військові, але й енергетики. Адже саме енергетики допомогають обирати цілі для руйнування енергосистеми України, яку ворог намагається повністю погасити.

Кудрицький розповів, що наразі компанія має достатню матеріальну та технічну базу для відновлювання пошкоджених об’єктів. Однак "Укренерго" планує поповнити свої “запаси”. Так ЄБРР готовий надати фінансову підтримку, а також компанія шукає обладнання в Європі та інших країнах.

“Якщо виходити навіть з нинішньої ситуації, наша енергосистема все ще цілісна і контрольована Диспетчерським центром "Укренерго". Ми поки що далекі від апокаліптичного сценарію. Я навіть не знаю, наскільки цей апокаліпсис реалістичний”, – сказав він.

Кудрицький розповів, що існує ймовірність експорту електроенергії з Європи. Після нещодавніх атак електромережі європейська мережа системних операторів передачі електроенергії ENTSO-E прийняли рішення про чергове збільшення комерційних обмінів між Україною та Європою: до 400 МВт для експорту і до 500 МВт для імпорту.

Він також закликав українців стати учасниками енергетичного фронту, зокрема через збільшення економії електроенергії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, фахівці аналітичного центру DiXi Group підготували поради на випадок форс-мажорних відключень електроенергії, водо–, газо– та теплопостачання.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу