В Україні введуть більш жорсткі норми контролю для відходів підприємств

В Україні введуть більш жорсткі норми контролю для відходів підприємств

Катерина Бєлоусова

Нові правила дозволять відслідковувати життєвий цикл кожної тонни відходів

Кабінет міністрів схвалив зміни до Порядку подання декларації про відходи, які посилять контроль за утворенням та переміщенням відходів.

Відтепер такі декларації подаватиме переважна більшість компаній у країні, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів у Facebook.

Зазначається, що і раніше підприємці щороку заповнювали декларації, тобто звітували про утворені ними обсяги відходів. Однак система не була ефективною і відходи, зокрема небезпечні, систематично знаходили в непризначених для цього місцях, а саме в лісосмугах, біля населених пунктів тощо.

“Жодна тонна “сміття” не має загубитися ні в “рядках” звітності, ні десь у лісосмугах”, – наголосили у пресслужбі

В повідомленні пояснили, що нові правила дозволять:

  • відслідковувати життєвий цикл кожної тонни відходів, зокрема ким вона утворена, куди передана та що з нею відбувається далі. Саме для цього змінено і деталізовано форму декларації;
  • декларації подаватиме переважна більшість компаній України (раніше їх було близько 15 тисяч). Звітуватимуть всі утворювачі небезпечних відходів та ті, кому їх передано для обробки. А також всі власники інших відходів із загальним щорічним обсягом понад 50 тонн, що еквівалентно 2-6 вантажівкам сміття.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець підкреслив, що декларації подаватимуться, як і раніше, у цифровому форматі через платформу “ЕкоСистема”. Наразі на платформі впроваджують електронну систему управління відходами, що спростить процес.

“Декларації щороку генеруватимуться програмою автоматично – на підставі поданої суб'єктами господарювання щоквартальної звітності. Аналіз даних також буде автоматизованим. Відтепер при користуванні та внесенні всіх даних до системи управління відходами суб'єкту треба тільки перевірити та підписати декларацію. Тож продовжуємо робити нашу країну чистою, європейською та сучасною", – сказав він.

Нагадаємо, Кабінет міністрів затвердив Порядок розроблення регіональних планів управління відходами, який встановлює єдині підходи до стратегічного планування управління відходами в областях.

Раніше ЕкоПолітика аналізувала, що змінилося з набуттям чинності нового Закон №2320-IX “Про управління відходами” у галузі та чи зможе Україна подолати сміттєву навалу.

Читайте також
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту