В Україні три області першими отримали стратегії адаптації до зміни клімату shutterstock

В Україні три області першими отримали стратегії адаптації до зміни клімату

Ганна Велика

Загальний бюджет, необхідний для їхньої реалізації, складає €582 млн

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, експерти проєкту APENA 3 та обласні департаменти екології спільно презентували перші в Україні стратегії адаптації до зміни клімату для 3 пілотних областей: Миколаївської, Львівської та Івано-Франківської.

Про це повідомили у Міндовкіллі.

Розробка стратегій тривала близько 3 років. За цей час науковці дослідили поточний стан клімату в кожному регіоні, побудували кліматичні прогнози до кінця століття, оцінили вразливість та ризики для різних секторів економіки. На основі цього масиву даних вони розробили комплекс рекомендацій, який включає адаптаційні заходи, потрібні для тієї чи іншої галузі.

Експерти проєкту порахували необхідну кількість та вартість адаптаційних заходів для 3 пілотних областей, які включають:

  • системи раннього оповіщення;
  • захисні інженерні споруди;
  • системи зрошення та дренажу;
  • розумні електромережі тощо.

Для Львівщини спеціалісти передбачили 168 заходів з адаптації до зміни клімату загальною вартістю €273,7 млн.

Для Миколаївської області рекомендовано провести 171 захід. Необхідне фінансування – €155,7 млн.

Для Івано-Франківщини потрібно 158 заходів на загальну суму €152,650 млн.

Світлана Краковська, кліматологиня й ключова експертка проєкту APENA 3, наголосила, що інші області України також потребують розробки стратегій. На її думку, тепер варто обрати хоча б по одній області на півночі, сході й у центрі країни, щоб скласти повніше уявлення про зміну клімату на всій території України.

“І якщо розробка документів для перших пілотних областей зайняла приблизно три роки, оскільки потребувала оновлення методики з урахуванням прогресу в міжнародній та європейській науці й практиці, то для інших областей підготовку документів можна зробити в рази швидше – за декілька місяців”, – сказала експертка.

Під час презентації стратегій міністерка захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук запевнила, що попри війну кліматична політика залишається серед основних пріоритетів довкіллєвих реформ. Вона зазначила, що повоєнне відновлення України має відбуватися з урахуванням кліматичних цілей та впровадженням заходів з адаптації до зміни клімату.

Посадовиця нагадала про той прогрес, який цього року є у питаннях української кліматичної політики: затверджено національну кліматичну Стратегію до 2035 року та план заходів до 2026 року, очікується ухвалення рамкового кліматичного закону. Вона розповіла, що стратегії адаптації до зміни клімату для 3 пілотних областей Україна презентує на кліматичному саміті COP29 в Баку.

“Крім зменшення викидів, адаптація до змін клімату є одним з аспектів, які Україна має шанс врахувати при плануванні своєї післявоєнної відбудови. Адаптація – це критичний компонент довгострокової відповіді змінам клімату на глобальному рівні з метою захисту людей, економіки та екосистем”, – сказав під час презентації Торстен Воелерт, Міністр-радник з питань енергетики, клімату та захисту довкілля Представництва ЄС в Україні.

Днями ЕкоПолітика повідомляла, що до 2026 року Міндовкілля розробить план адаптації українського агросектору до зміни клімату.

Читайте також
Зміна клімату втричі збільшує ймовірність екстремальних лісових пожеж, – дослідники
Зміна клімату втричі збільшує ймовірність екстремальних лісових пожеж, – дослідники

А в Амазонії спекотна суха погода підвищила ймовірність пожеж у приголомшливі 20 разів

ЄС планує змусити Китай робити внески у фінансування кліматичної допомоги 
ЄС планує змусити Китай робити внески у фінансування кліматичної допомоги 

До списку можливих донорів, ймовірно, потраплять і країни Перської затоки