В Україні хочуть реформувати систему користування надрами shutterstock

В Україні хочуть реформувати систему користування надрами

Катерина Бєлоусова

Першочерговим завданням для Міндовкілля є збереження балансу між захистом природи та надрокористуванням

В Україні розпочалася реформа надрокористування, яка покликана перетворити Державну службу геології та надр у сервісну установу, модернізувати “правила гри” та забезпечити ефективний контроль з боку держави. 

Про це заявив замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Євгеній Федоренко, наголосивши, що ​​розвиток надрокористування у найближчі роки буде тісно пов'язаний з відбудовою та ґрунтуватиметься на Плані відновлення України, повідомляє Міндовкілля у Telegram.

“Ми розуміємо, що запит на будівельні групи корисних копалин буде колосальним. Міндовкілля спільно із Держгеонадра вже розробили інтерактивну мапу таких копалин. Наразі доступ до неї закритий з міркувань безпеки, однак ми готові після перемоги забезпечити необхідною інформацією надрокористувачів”, – зазначив Федоренко.

Серед інших практичних кроків, які реалізуються сьогодні, він виділив підготовку до другого читання законопроєкту №4187-д “Про спрощення надрокористування”. Документ передбачає скасування архаїчної процедури введення в дію протоколів ДКЗ, а також зменшення терміну отримання спецдозволів. Їх можна буде отримати за 50 днів, а розпочати видобуток вже через 5 місяці.

Федоренко також наголосив, що першочерговим завданням для Міндовкілля є збереження балансу між захистом природи та надрокористуванням. Адже необхідно створити умови, щоб бізнес міг працювати, інвестувати, розробляти та реалізовувати нові проєкти.

В повідомленні зазначили, що Україна не змінює свій політичний вектор щодо співпраці з Євросоюзом. Так в 2021 році був підписаний Меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного партнерства з ЄС у сировинній галузі. А у 2022 році Держгеонадра уклала меморандум з відповідною службою Польщі, також готується меморандум з Чехією.

“Прагнемо створити умови, щоб інвестор не лише видобував стратегічні ресурси на нашій території і спрямовував їх в інші країни Європи або світу. Наша мета – щоб він працював тут, створював відповідну інфраструктуру з переробки, товар з доданою вартістю тощо. Ми хочемо створити умови для розвитку високотехнологічних галузей. Бо наша країна володіє рідкоземельними металами, запасами літію, має все, щоб розвивати цей сегмент у себе вдома”, – підкреслив Федоренко. 

Нагадаємо, в Україні визначили першочергові кроки для формування стратегічного плану роботи для сектору надрокористування в умовах воєнного часу та післявоєнного періоду.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Кабінет Міністрів вніс зміни до чотирьох нормативних актів, що регулюють питання користування надрами в Україні.

Читайте також
СЕП оскаржить у суді продаж пам’ятки "Макове болото" для видобутку торфу
СЕП оскаржить у суді продаж пам’ятки "Макове болото" для видобутку торфу

Болото є домом для червонокнижних рослин та тварин та дерев віком до 160 років

На Рівненщині поліцейські спіймали на гарячому чорних копачів бурштину
На Рівненщині поліцейські спіймали на гарячому чорних копачів бурштину

В області і надалі проводитимуть профілактичні рейди

На Волині комунальників звинуватили у видобутку піску на 1,2 мільйона гривень
На Волині комунальників звинуватили у видобутку піску на 1,2 мільйона гривень

Порушення тривало з вересня по грудень 2023 року

Львівські депутати вимагають не допустити видобуток торфу з Гамаліївського водосховища
Львівські депутати вимагають не допустити видобуток торфу з Гамаліївського водосховища

Дозвіл передбачає видобуток торфу на 400 гектарах протягом 20 років