В ООН назвали ТОП-5 міст світу, які боряться із забрудненням повітря dengi.informator.ua

В ООН назвали ТОП-5 міст світу, які боряться із забрудненням повітря

Катерина Бєлоусова

9 з 10 людей по всьому світу дихають забрудненим повітрям, що збільшує ризик розвитку астми, серцевих захворювань та раку легень

Експерти програми ООН з навколишнього середовища підготували приклади п'яти міст, які активно боряться із проблемою забруднення повітря.

Серед них міста Колумбії, Польщі, Південної Кореї, Гани та Тайланду, повідомляє UNEP.

У матеріалі зазначили, що забруднення повітря було названо найгострішою екологічною проблемою сучасності, яка також сприяє зміні клімату.

Приблизно 9 із 10 людей по всьому світу дихають забрудненим повітрям, що збільшує ризик розвитку астми, серцевих захворювань та раку легень. Найсильніше від такого забруднення страждають найбідніші жителі міст.

Богота, Колумбія

unep.org

Богота – один із лідерів Латинської Америки щодо зниження рівня забруднення повітря. Місто електрифікує мережу громадського транспорту та прагне повністю електрифікувати систему метро, ​​а також популяризує велосипеди, в рамках широкомасштабного плану щодо зменшення рівня забруднення повітря на 10% до 2024 року.

Причиною більшої частки забруднення повітря Боготи є транспорт та лісові пожежі.

Варшава Польща

unep.org

У Польщі знаходяться 36 із 50 найбільш забруднених міст ЄС, а низька якість повітря призводить до 47 500 випадків передчасних смертей на рік.

2022 року Варшава спільно з Фондом чистого повітря та благодійними організаціями Bloomberg Philanthropies розпочала кампанія "Дихай, Варшаво!". Її мета – покращення якості повітря у місті. Наразі по всій Варшаві встановлено найбільшу мережу датчиків повітря (165 штук). Це допоможе точно визначити джерела забруднення.

Крім того, "Дихай, Варшаво!" забезпечить технічну допомогу для поетапної відмови від вугільного опалення та створення зони з низьким рівнем викидів до 2024 року.

Сеул, Південна Корея

unep.org

Рівні PМ2,5 у Сеулі, де проживає 26 мільйонів людей, приблизно вдвічі вищі, ніж в інших великих містах розвинених країн. У 2020 році місто оголосило, що до 2025 року накладе заборону на використання автомобілів, що працюють на дизельному паливі, у всіх парках – приватного та громадського транспорту.

“Тим часом партнерство з Програмою ООН з навколишнього середовища дозволить вивчити отримані за останні 15 років уроки у сфері покращення якості повітря та допоможе поділитися цим досвідом з іншими містами регіону”, – йдеться у матеріалі.

Аккра, Гана

unep.org

Аккра стала першим африканським містом, яке приєдналося до кампанії BreatheLife, і вважається лідером серед міст континенту, які прагнуть боротися із забрудненням повітря. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), понад 28 000 людей щорічно помирають передчасно внаслідок забруднення повітря, тоді як середній рівень забруднення повітря у столиці Гани вп'ятеро перевищує рекомендації ВООЗ.

У місті розпочалася кампанія з інформування людей про шкоду для здоров'я кухонних плит усередині приміщень та проти практики спалювання сміття місцевими жителями. Спільні зусилля ВООЗ та Коаліції за клімат та чисте повітря спрямовані на підтримку загальноміської оцінки користі для здоров'я від переходу на більш екологічні транспортні системи, системи утилізації відходів та побутові енергетичні системи.

Бангкок, Таїланд

unep.org

“Зважаючи на те, що дорожній рух у Бангкоку є одним із найгірших у світі, не дивно, що місто часто знаходиться під покривом забрудненого повітря. У 2020 році сотні шкіл були змушені закритися, оскільки рівень вмісту дрібнодисперсних частинок (PM2,5) у повітрі досяг небезпечного рівня. Місто розпочало низку ініціатив щодо боротьби як із забрудненням повітря, так і з викидами вуглекислого газу”, – зазначили у матеріалі.

Проєкт "Зелений Бангкок 2030", що стартував у 2019 році, спрямований на збільшення частки зелених насаджень у місті до 10 кв. м на людину, щоби дерева покривали 30 відсотків від загальної площі міста, а пішохідні доріжки відповідали міжнародним стандартам. На першому етапі проєкту планується відкрити одинадцять парків, а також 15-кілометрову зелену дорогу і все це з метою зниження залежності від приватного транспорту, тим самим зменшуючи забруднення навколишнього середовища.

Нагадаємо, у Польщі в місті Кальварія-Зебжидовська встановили нову "гармату", яка використовує звукові хвилі для просування токсичних частинок вище в атмосферу. Вона допоможе боротися з високим рівнем смогу в країні.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, кількість летальних випадків через забруднення повітря щорічно сягає 7 млн.

Читайте також
В Україні впровадили показник індексу якості повітря європейського зразка
В Україні впровадили показник індексу якості повітря європейського зразка

Над розробкою цього та інших нововведень у сфері охорони повітряного середовища працювало понад 30 профільних експертів

У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів