В двох областях Україні навчальні заклади обладнали сонячними панелями shutterstock

В двох областях Україні навчальні заклади обладнали сонячними панелями

Катерина Бєлоусова

СЕС у чернігівській школі дозволить економити до 30% енергії на рік

На дахах чернігівської школи №33 та хмельницького вищого професійного училища №25 встановили сонячні панелі, що дозволяє частково забезпечувати потреби закладів в електроенергії.

В профтехучилищі СЕС виконуватиме і навчальні цілі, адже в закладі з 2024 року готуватимуть фахівців зі встановлення та обслуговування таких станцій, повідомляє Є.

Зазначається, що це спільний проєкт закладу та громадської організації "Хмельницький енергетичний кластер". Потужність станції сягає 3,5 кВт, що частково забезпечує потреби одного з корпусів. Однак головна мета СЕС – навчальна.

“Сфера зеленої енергетики – це одна з професій за якою майбутнє. І ми сподіваємося, що відновлення України теж буде зеленим. А відповідно цей процес буде потребувати спеціальних кадрів", – сказав виконавчий директор "Хмельницького енергетичного кластера" Артур Кокаревич.

В матеріалі розповіли, що СЕС збирали студенти училища під керівництвом викладачів та фахівців. Це дозволить їм вивчати альтернативну енергетику, а також слідкувати за процесами накопичення сонячної енергії.

У Суспільному повідомили, що школу у Чернігові обладнали даховою СЕС з 20 панелей та літій-залізо-фосфатними акумуляторними батареями промислового типу. Загальна потужність станції сягає 10 кВт. Вона зможе забезпечити безперебійне електропостачання протягом 20 годин.

В матеріалі розповіли, що станцію встановили в рамках програми енергетичної незалежності благодійного фонду Nova Ukraine за $25 тисяч.

Зазначається, що СЕС вже забезпечує живлення бомбосховища та системи вентиляції.

За словами начальника міського управління освіти Василя Білогури, школу №33 обрали, бо вона має велике сховище. Окрім того, її дах, після пошкодження окупантами, нещодавно відремонтували. Це перша частина проєкту, згодом благодійники встановлять ще одну СЕС на даху цієї школи.

"Ми дивилися по середньому річному споживанню електроенергії, і я думаю, після завершення всього проєкта, якщо система буде працювати так, як ми проговорювали, це дасть можливість десь економити до 25-30% річного споживання електроенергії закладу. Це досить суттєва економія і по коштах також", – сказав він.

Нагадаємо, у Хмельницькому на території вищого професійного училища №25 встановили три лавки з сонячними панелями з usb-портами від яких можна заряджати гаджети.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у 2022 році Чернігівщина отримала близько 100 комплектів сонячних панелей з інверторами та батареями для потреб рятувальників та звичайних мешканців.

Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів