Український виробник паперу з листя отримав грант від Єврокомісії shotam.info

Український виробник паперу з листя отримав грант від Єврокомісії

Катерина Бєлоусова

Власного виробництва Releaf Paper наразі не має

Український екостартап Releaf Paper, який виробляє папір з опалого листя, отримав грант на €2,5 мільйона від Європейської комісії (ЄК) на будівництво першої фабрики.

У 2022 році проєкт став переможцем грантової програми ЄК для малих та середніх інноваційних компаній EIC Accelerator 2022, повідомляє Forbes Ukraine.

Автори підкреслили, що загальна вартість будівництва фабрики сягає €3,5 мільйона, а решту суми – €1 мільйон – Releaf Paper планує залучити у вигляді позики в одному із французьких банків.

В матеріалі зазначили, що стартап розглядає локації для майбутнього виробництва у Франції, Фінляндії та Україні. Додатково стартап отримав рекомендації на подальші інвестиції від Єврокомісії на ще дві фабрики загальною сумою щонайменше €8 млн. Їх мають схвалити окремо. Ймовірними локаціями стане Німеччина та Польща.

Екостартап Releaf Paper був заснований у 2020 році. Технологію виробництва паперу з опалого листя придумав на той час 17-річний школяр із Закарпаття Валентин Фречка. Компанію він запустив спільно з бізнес-партнером у травні 2021 року.

“Власного виробництва Releaf Paper не має – спершу папір виготовляли на потужностях Житомирського картонного комбінату, наразі – на Луцькому картонному комбінаті. На промислові обсяги виробництва стартап ще не вийшов”, – розповіли автори.

В матеріалі зазначили, що наразі серед замовників Releaf Paper в Україні – L’Oreal, Samsung, Weleda, Schneider Electric. У вересні 2022 року стартап запустив продажі у Європі – покупцям відвантажують вироблену в Україні продукцію зі складу у Словаччині. Проте обсяги продажів незначні, здебільшого тестові замовлення. В Україні стартап працює лише з діючими пілотними клієнтами.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, українська стартап-компанія Re-leaf почала продавати свою паперову продукцію, яку вона виготовляє з опалого листя.

Читайте також
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу

Рейтинг очолило шведське місто Гетеборг

Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%

У 2023 році в Україні прийняли 5 євроінтеграційних екологічних законів

ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти
ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти

У Вінниці підприємства встановили понад 10 МВт потужностей сонячних електростанцій для власних потреб

Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні
Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні

Заклад збудований за сучасними будівельними нормами з урахуванням вимог стандартів енергоефективного зеленого будівництва