Український бізнес зекономив 92 мільйони гривень на оформленні екодовідок онлайн

Український бізнес зекономив 92 мільйони гривень на оформленні екодовідок онлайн

Катерина Бєлоусова

5 довідок в "ЕкоСистемі" надаються без участі чиновників

В Україні у 2022 році понад 10 000 підприємців отримали екологічні довідки від Міністра захисту довкілля та природних ресурсів в онлайн-форматі на платформі “ЕкоСистема”.

Це дозволило зекономити майже 92 мільйони гривень непрямих витрат, зокрема на відрядження, папір, друк, консалтинг тощо, а також пройти процедуру за близько 5 хвилин замість 2 місяців, повідомляє Міндовкілля у Facebook.

Аналіз, який проводили фахівці Міндовкілля, Державної регуляторної служби та Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України", показав, що наразі в Україні існує 127 погоджень або дозвільних документів у сфері захисту довкілля. З них 38 є неефективними, а отже потребують скасування. 

“Зауважу, що мова не про відмову від того, що вкрай потрібне державі, а про інвентаризацію новел, які вводилися багато років тому, але сьогодні є нежиттєздатними. Водночас ми йдемо ще далі й те, що залишаємо, робимо максимально простим для бізнесу”, – розповів замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Євгеній Федоренко.

Він підкреслив, що наразі з 29 послуг у сфері захисту довкілля на “ЕкоСистемі” вже 9 оцифровані. З них 5 надаються повністю у форматі "peopleless", тобто взагалі без участі чиновника.

Зазначається, що “ЕкоСистемою” користується 25 000 підприємців, які подали 65,5 тисяч звернень щодо отримання онлайн послуг.

“Ми ж не зупиняємося на досягнутому та маємо амбітні плани. У 2023 році на “ЕкоСистемі” запрацює е-Кабінет підприємця. В ньому буде доступна вся корисна довкіллєва інформація. Але найголовніше, бізнес зможе ще швидше працювати, отримувати онлайн послуги та подавати звітність. Відтак ми продовжуємо працювати над цифровою дерегуляцією сфери захисту довкілля”, – наголосив Федоренко.

Він також додав, що Міндовкілля хоче, щоб у довкіллєвій сфері діяли сучасні прозорі відносини між державою, бізнесом та громадськістю.

Нагадаємо, в Україні 50 підприємців отримали довідку про величини фонових концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі онлайн на платформі “ЕкоСистема”. Вони витратили близько 4 хвилин на отримання адмінпослуги, яку раніше Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів надавало за 90 днів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні підприємці зможуть оформити спеціальні дозволи на користування надрами онлайн, в електронному кабінеті надрокористувача на платформі “ЕкоСистема”.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів