Українські кити-білухи стали переселенцями в Іспанії. Відео facebook.com/oceanograficvl

Українські кити-білухи стали переселенцями в Іспанії. Відео

Ганна Велика

Їхня дорога до Валенсії тривала 36 годин

Через посилення російських обстрілів Харкова з дельфінарію "Немо" евакуювали двох китів-білух – Пломбіра та Міранду. Їх перевезли до найбільшого океанаріума Європи Oceanogràfic de Valencia, що знаходиться в іспанській Валенсії.

Про це повідомляють The New York Times.

Природним середовищем існування для 15-річного Пломбіра та 14-річної Міранди є Арктика. Тому холодна вода для них є життєво необхідною. Через російські обстріли енергетичної інфраструктури дельфінарій почав живитися від генератора. Власникам харківській філії дельфінарію "Немо" стало складно підтримувати комфортну для білух температуру води. А нещодавно один зі снарядів впав зовсім поруч із "Немо".

Крім того, останнім часом раціон китів побіднішав вдвічі через нестачу кальмарів, оселедців, скумбрії та іншої свіжої риби.

Враховуючи всі ці фактори, власники дельфінарію вирішили евакуювати ссавців. Операція з перевезення тривала 36 годин. Вона включала 12-годинну подорож по суші, щоб дістатися до Молдови, та п'ятигодинний політ, який успішно завершився у Валенсії.

Відео: facebook.com/oceanograficvl

Виснажлива подорож супроводжувалася проблемами із транспортними ящиками, які виявилися затісними для білух, та відсутністю важких підіймальних кранів у молдовському аеропорті, необхідних для їхнього переміщення. Для транспортування китів довелося винаймати спеціальний вантажний літак, обладнаний власним краном.

Голова Асоціації зоопарків та акваріумів і колишній керівник Служби рибних ресурсів і дикої природи США Ден Еш сказав, що це була "ймовірно, найскладніша операція з порятунку морських ссавців, яку будь-коли проводили", для неї знадобилася "найелітніша у світі команда експертів".

Днями ЕкоПолітика розповідала, що дослідники з акваріума Нової Англії в Бостоні виявили рідкісного сірого кита, який вимер в Атлантичному океані 200 років тому.

Читайте також
В Україні суттєво збільшилася чисельність лосів 
В Україні суттєво збільшилася чисельність лосів 

Вчені розповіли про позитивну динаміку зростання популяцій

Волонтери UAnimals розповіли, як допомагають рятувати тварин на Харківщині
Волонтери UAnimals розповіли, як допомагають рятувати тварин на Харківщині

Вони займаються як евакуацією, так забезпечують і харчуванням та лікуванням тих пухнастиків, які залишаються поряд із зоною активних бойових дій

Румунські зубри “посилено” допомагають видаляти вуглець із місцевих екосистем
Румунські зубри “посилено” допомагають видаляти вуглець із місцевих екосистем

Ці тварини стали несподіваними союзниками у боротьбі з кліматичними змінами