Україна вже зараз має домовлятися з ЄС про відтермінування CBAM, – Каленков shutterstock

Україна вже зараз має домовлятися з ЄС про відтермінування CBAM, – Каленков

Ганна Велика

До повноцінного запровадження цього механізму залишилося трохи більше року

Український уряд має в терміновому порядку ініціювати перемовини з Євросоюзом про відстрочку впровадження механізму CBAM для нашої країни, аргументуючи це війною як форс-мажорною ситуацією, яка завдає серйозної шкоди економіці та промисловості країни.

Таке бачення висловив президент об’єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

Він нагадав, що вже з 1 січня 2026 року українські виробники будуть змушені платити вуглецеве мито в межах механізму транскордонного вуглецевого коригування (CBAM), який з цієї дати запрацює у повному обсязі.

Відповідно до нього товари, які ввозяться у ЄС та виробництво яких пов’язане зі значними викидами вуглецю, обкладатимуться додатковим податком. Євросоюз у такий спосіб хоче захистити своїх виробників, які вже здійснюють спеціальні виплати в межах європейської системи торгівлі квотами на викиди вуглецю, та запобігти витоку вуглецю.

З 2026 року необхідно буде підтверджувати дані про викиди за допомогою незалежних компаній-верифікаторів та купувати відповідні сертифікати на викиди у разі перевищення норм ЄС під час виробництва.

На першому етапі CBAM застосовуватиметься до продукції цементної галузі, заліза, сталі, алюмінію, добрив та електроенергії. Надалі ЄС планує розширювати цей перелік.

Олександр Каленков розповідає, що в директивах ЄС передбачена можливість відтермінування за форс-мажорним обставинам, які мають руйнівні наслідки для економіки та промисловості країни. Війна, на думку президента "Укрметалургпрома", і є таким форс-мажором. Тому він вважає критично важливим вже зараз говорити з європейськими партнерами про задіяння цього механізму і відтермінування CBAM для українських товарів.

“В ситуації, коли ми експортуємо більшість продукції в Європу, це буде великий удар для української економіки, якщо ми зараз не будемо цим займатися. І мова не тільки про металургію, оскільки нове регулювання торкнеться будь-якої продукції, яка споживає електрику, наприклад. Всі будуть платити – хто більше, хто менше", –  впевнений він.

Раніше ЕкоПолітика писала, що під CBAM підпадають 20% товарів від загального експорту України до ЄС.

Також ми розповідали, як компанії ЄС готуються до повноцінного введення механізму транскордонного вуглецевого коригування у 2026 році.

Читайте також
Під CBAM підпадають 20% товарів від загального експорту України до ЄС, – експерт
Під CBAM підпадають 20% товарів від загального експорту України до ЄС, – експерт

На думку фахівців, ризики для нашої країни від впровадження нового вуглецевого мита є дуже суттєвими

Стало відомо, як компанії ЄС готуються до повноцінного CBAM у 2026 році
Стало відомо, як компанії ЄС готуються до повноцінного CBAM у 2026 році

Необхідність купувати вуглецеві сертифікати неабияк ускладнить імпорт до Євросоюзу

Китай прискорює перехід на "зелену" сталь, оскільки “насувається” CBAM
Китай прискорює перехід на "зелену" сталь, оскільки “насувається” CBAM

Обсяг скорочення викидів СО2 у країні може скласти 200 млн т до 2026 року, що дорівнює всім викидам сталеливарного сектору ЄС