Україна та Австрія можуть поглибити співпрацю в боротьбі з глобальними енерговикликами shutterstock

Україна та Австрія можуть поглибити співпрацю в боротьбі з глобальними енерговикликами

Катерина Бєлоусова

Впровадження сучасних європейських практик щодо політики енергоефективності є незмінним пріоритетом України

Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Валерій Безус обговорив з представниками Посольства Республіки Австрія в Україн продовження співпраці у сферах енергоефективності, декарбонізації, відновлюваної енергетики.

Вони звернули особливу увагу на можливості розбудови української біоенергетики, який може замістити енергетичні ресурси, повідомляє Держенергоефективності у Facebook.

“Україна та Австрія мають широкий горизонт для посилення співпраці з огляду на глобальні енергетичні виклики”, – зазначили в пресслужбі Держенергоефективності.

В повідомленні наголосили, що попри війну Україна тримає енергетичний фронт і працює над перспективою членства в ЄС. В рамках євроінтеграційних зобов’язань досягнуто прогресу щодо імплементації директив ЄС у частині енергоефективності та відновлюваної енергетики.

"Впровадження сучасних європейських практик щодо політики енергоефективності є незмінним пріоритетом України. Тому ми цінуємо практичний обмін досвідом та співпрацю з країнами ЄС, зокрема Австрією", – сказав Безус.

Він також розповів про активну роботу над розробкою нормативно-правової бази для реалізації Закону України "Про енергетичну  ефективність".

На зустрічі також обговорили розвиток виробництва і використання біометану, що відповідає як національним інтересам у сфері енергетичної безпеки, так і європейській енергетичній політиці. 

“Актуальність цього напряму обумовлено потребою диверсифікувати джерела енергопостачання, заміщувати імпорт газу, завантажувати ГТС і сприяти декарбонізації економіки надалі”, – пояснили в повідомленні.

Безус підкреслив, що для розблокування розвитку біоенергетики в сегменті біометану, на державному рівні було акумульовано усі ресурси. 

"Прийнято відповідний закон, затверджено порядок функціонування реєстру біометану, внесено зміни до Кодексів ГТС та ГТМ щодо умов постачання біометану. Наразі ми працюємо над розробкою реєстру біометану, вивчаючи досвід європейських партнерів, у тому числі австрійських", – сказав він.

Безус також акцентував увагу на важливості застосування кластерного підходу для якомога якіснішого відновлення регіонів України.

Ґабріелє Ґазельсберґер, торговий радник Посольства Австрії в Україні, запевнила у щирій зацікавленості підтримувати Україну та сприяти залученню інвестицій у відбудову країни.

В повідомленні зазначили, що напрями співпраці двох країн будуть детально розглянуті на засіданні українсько-австрійської змішаної комісії наприкінці листопада 2022 року.

Нагадаємо, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер обговорили розвиток “зеленої” енергетики, зміцнення торговельно-економічних відносин та європейську перспективу України.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна може стати одним із гарантів енергетичної безпеки Європейського континенту, допомогти подолати кризу вартості життя та уникнути кризових цін у майбутньому.

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року