В Україні можуть виникнути проблеми з вирощуванням картоплі, огірків та капусти через зміну клімату.
Про це в інтерв’ю виданню “Главком” розповіла завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту НАН України Віра Балабух.
Вона нагадала, що одного тепла недостатньо для того, щоб виростити певні культури – потрібна ще й волога. Кліматологиня розповіла, що в Україні поступово створюється дефіцит вологи. Його спричиняє вкрай мала кількість снігу та посухи, які стають все частішим явищем.
“Минулого року ми мали досить посушливий період, що впливає на урожайність, а зрештою і на продовольчу безпеку”, – говорить Віра Балабух.
Які овочі найбільше потерпають від зміни клімату
За словами спеціалістки, дуже сильно підвищення температури повітря впливає на картоплю.
“В червні, коли картопля починає нарощувати масу, температура ґрунту повинна бути не надто високою, бо картопля просто "спечеться", тобто почне гнити”, – пояснює вона.
Кліматологиня розповіла, що на українському півдні вже зараз склалися несприятливі умови для вирощування картоплі. Воно говорить, що тепер потрібно або змінювати терміни посадки, або технології вирощування. За словами фахівчині, така ситуація з картоплею скрізь, не тільки в Україні.
“Тут вже повинні працювати агрономи й думати про те, як отримати сталий урожай цієї культури”, – констатує вона.
За словами Віри Балабух, під загрозою також опинилися огірки та капуста, оскільки вони потребують багато вологи, і виростити їх у відкритому ґрунті стає проблематично.
“Треба застосовувати певні технології, наприклад, крапельне зрошення або сітки для затінення. Робити так, як колись наші бабусі (посіяти огірки навесні та нічого більше не робити, хіба що інколи поливати, якщо довго нема дощу), вже не вийде”, – пояснила вона.
Неочікувані плюси зміни клімату
- Збільшення вегетативного періоду у рослин. Це дає можливість України вирощувати третій урожай. Як приклад, фахівчиня наводить озимі, які зараз дуже швидко дозрівають, у деяких регіонах – на місяць раніше, ніж зазвичай.
“От після їх збирання і можна було б засівати третій урожай. Дехто з фермерів вже так і робить, висаджуючи гречку. Якщо її посадити в червні, після збору перших озимих, то на жовтень вона поспіє, оскільки вересень фактично став ще одним літнім місяцем”, – розповідає Віра Балабух.
- Зміна кліматичних зон. Кліматологиня говорить, що ті культури, які в нашій країні раніше вирощували на півдні, тепер можна вирощувати й на півночі – зокрема, кукурудзу та соняшник.
“Деякі вчені називають зараз наше Полісся "новим олійно-зерновим поясом України", бо там тепер вже достатньо тепла, але також є і волога, тоді як на півдні вологи вже бракує”, – говорить кліматологиня.
- Посилення фотосинтезу. За словами Віри Балабух, більшення концентрації вуглекислого газу в атмосфері допомагає рослинам накопичити більше зеленої маси.
Раніше ЕкоПолітика розповідала, що зміна клімату скасувала "зимові канікули" для лісівників українського Півдня.