Учасників COP14 закликали відреагувати на знищення росією міжнародних екосистем shutterstock

Учасників COP14 закликали відреагувати на знищення росією міжнародних екосистем

Катерина Бєлоусова

Україну підтримала 31 країна

Українська делегація на міжнародній конференції Рамсарської Конвенції (COP14) закликала учасників рішуче відреагувати на знищення росією довкілля.

Від воєнної агресії вже зазнали руйнувань близько 600 тисяч гектарів водно-болотних угідь, що мають міжнародне значення, повідомляє Міндовкілля у Facebook.

В повідомленні зазначили, що 14-те засідання Конференції Договірних Сторін Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, проходить 5–13 листопада у змішаному форматі у Женеві (Швейцарія) та Ухані (Китай). В COP14 беруть участь понад 160 країн світу.

Учасники заходу розглядають результати імплементації Рамсарської Конвенції у 2019-2022 роках та окреслять пріоритети подальшого удосконалення цього міжнародного-правового інструменту на наступний трирічний період.

Україну в спільній заяві підтримала 31 країна світу, а саме: Андорра, Албанія, Болгарія, Канада, Хорватія, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Гватемала, Японія, Латвія, Литва, Мальта, Молдова, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Республіка Корея, Румунія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Велика Британія та США.

Вони:

  • звернули увагу на негативні наслідки збройної агресії рф для довкілля України, зокрема в контексті руйнування рф близько 600 тисячі гектарів водно-болотних угідь, що мають міжнародне значення;
  • засудили підрив росією принципів функціонування Рамсарської Конвенції;
  • закликали рф негайно припинити агресію проти України, зокрема руйнування природних об’єктів;
  • наголосили на необхідності здійснення екологічної оцінки шкоди, завданої рф Україні та європейському регіону, й надання ефективної міжнародної допомоги для відновлення заповідних територій.

Автори зазначили, що Рамсарська Конвенція є першою глобальною угодою з охорони та збереження природних ресурсів. Наразі вона охоплює всі аспекти збереження та збалансованого використання водно-болотних екосистем, цінних для збереження біологічного різноманіття та забезпечення існування людини.

“З часу проведення попереднього 13-го засідання Конференції у 2018 році до Списку водно-болотних угідь міжнародного значення внесено 11 водно-болотних угідь України. Тож на сьогодні Рамсарський список містить 50 українських водно-болотних угідь міжнародного значення, загальною площею 951,5 тисячі гектарів”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець зазначив, що руйнація довкілля в Україні ставить під загрозу знищення 2,5 млн га природоохоронної мережі Європи, а саме 17 Рамсарських об’єктів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, радник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Сергій Власенко заявив, що збройна агресія рф загострює кліматичну кризу у світі.

Читайте також
Країни G7 планують відмовитися від вугілля до початку 2030-х років
Країни G7 планують відмовитися від вугілля до початку 2030-х років

Відмова від використання вугілля стане важливим кроком у реалізації цілей обговорених на COP28

В ELP назвали основні результати та наслідки COP28
В ELP назвали основні результати та наслідки COP28

На COP28 мобілізували близько $83 мільярдів на різні кліматичні цілі

На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива
На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива

Швидкість відмови від викопного палива встановлюватимуть інвестори, споживачі та національні уряди

COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України
COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України

Україна приєдналася до декларації щодо потроєння відновлювальних потужностей до 2030 року