У Великій Британії зупиняють останню в країні вугільну електростанцію shutterstock

У Великій Британії зупиняють останню в країні вугільну електростанцію

Ганна Велика

Королівство відзавтра стане першою країною з групи G7, яка повністю відмовилася від виробництва електроенергії з вугілля

У понеділок, 30 вересня, остання в Британії вугільна електростанція в селищі Реткліфф-он-Суар в графстві Ноттінгемшир відпрацьовує свій останній робочий день перед закриттям.

Про цю знакову подію повідомляє The Guardian.

Електростанція завершує свій життєвий цикл відповідно до політики уряду щодо поступової відмови від вугільної енергетики, про яку вперше було оголошено майже 10 років тому.

У 2021 році працівникам вперше повідомили, що підприємство закриється наприкінці 2022 року. Але пізніше власник Ratcliffe – німецька енергетична компанія Uniper – заявила, що за угодою з урядом буде підтримувати роботу станції під час загальноєвропейської газової кризи, спричиненої вторгненням росії в Україну.

Зараз Uniper співпрацює з профспілками, щоб допомогти багатьом інженерам знайти нову роботу на інших електростанціях компанії або пройти навчання, яке може допомогти їм працювати в інших галузях енергетичної промисловості. Очікується, що протягом наступних двох років на станції залишаться понад 100 працівників, які виконуватимуть роботи з виведення з експлуатації.

Як країна йшла до відмови від вугілля

Великобританія стала першою країною, яка встановила кінцеву дату для вугільної енергетики з 2025 року після введення в дію все більш суворих "зелених" правил, спрямованих на скорочення часу роботи вугільних електростанцій.

The Guardian наводить інфографіку з місцями розташування найбільших вугільних електростанції Великобританії, які або закрилися, або перейшли на альтернативні джерела енергії:

theguardian.com

Джерело: theguardian.com.

На початку 1980-х років вугільна енергетика генерувала 80% електроенергії у Великобританії, а в 2012 році – 40%, але в останнє десятиліття вона пішла на спад через високі податки на викиди вуглецю та розвиток дешевших відновлюваних джерел енергії.

Ед Метью, директор аналітичного центру з питань кліматичної кризи E3G, сказав:

"Великобританія була першою країною, яка побудувала вугільну електростанцію. Правильно, що вона стала першою великою економікою, яка відмовилася від вугільної енергетики. Це справжнє глобальне лідерство, яке освітлює шлях для інших країн".

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про те, що, на думку експертів Інституту енергетичних досліджень, цієї зими в Європі буде спалюватися більше вугілля через зростання ціни на газ.

Також ми розповідали про прогнози найбільшої у світі сировинної спільноти Commodity Trading Club, аналітики якої вважають, що світовий видобуток вугілля у 2024 році продовжить зростати завдяки Китаю та Індії.

Читайте також
Світовий видобуток вугілля у 2024 році продовжить зростати завдяки Китаю та Індії, – CTC
Світовий видобуток вугілля у 2024 році продовжить зростати завдяки Китаю та Індії, – CTC

Таким чином ці країни покривають значну частину своїх потреб в електроенергії

Цієї зими в Європі буде спалюватися більше вугілля, – IER
Цієї зими в Європі буде спалюватися більше вугілля, – IER

Однією з причин експерти називають зростання ціни на газ

Громадські організації закликали подовжити трансформацію вугільних регіонів до 2035 року
Громадські організації закликали подовжити трансформацію вугільних регіонів до 2035 року

Вони також напрацювали власні рекомендації щодо цього процесу