У Великій Британії запустили першу плавучу сонячну електростанцію solarpowerportal.co.uk

У Великій Британії запустили першу плавучу сонячну електростанцію

Катерина Бєлоусова

Експерти оцінюють потенційний ринок плаваючої сонячної потужності на 4000 ГВт

Компанія Nova Innovation, що займається приливною енергією, встановила у Шотландії, Велика Британія, першу плавучу сонячну електростанцію у порту Лейт.

СЕС використовується для безпосереднього живлення штаб-квартири портового оператора Forth Ports, повідомляє Solar Power Portal.

Зазначається, що станцію побудували та встановили протягом літніх місяців. Вона вже пройшла випробування на довговічність, адже виробляла електроенергію під час жовтневого шторму Бабет.

Проєкт покликаний продемонструвати потенціал нової технології в Шотландії для її масштабування. Це допоможе посилити сонячну генерацію Великої Британії.

В матеріалі пояснили, що плавучі сонячні електростанції працюють так само як і наземні. Однак їхні інвертори та масиви закріплені на плавучій платформі. Суматорні блоки збирають електроенергію постійного струму після генерації, а потім перетворюють її в змінний.

На думку експертів технологія має значний потенціал у всьому світі. Так класифікаційне товариство DNV оцінює потенційний ринок плаваючої сонячної потужності на 4000 ГВт.

"Оскільки вода покриває дві третини планети, плавуча сонячна технологія пропонує багатообіцяючий спосіб використання великої кількості сонячної енергії, зберігаючи при цьому цінний простір землі. Ми раді розгорнути перший плавучий сонячний демонстратор у Forth Ports і вже працюємо над більшими установками", – сказав генеральний директор Nova Innovation Саймон Форрест.

Директор з енергетики Forth Ports Девід Вебстер додав, що ця СЕС допоможе компанії досягти нульових викидів вуглецю до 2042 року.

Нагадаємо, команда європейських вчених виявила, що встановлення плавучих сонячних електростанцій у місцевих водосховищах зможе повністю забезпечити енергією 6 256 міст у 124 країнах світу. А також зберегти від випаровування 106 км3 води на рік.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Великій Британії запустили першу чергу найбільшої у світі вітрової електростанції Dogger Bank на 1,2 ГВт. Після завершення будівництва трьох черг у 2026 році потужність ВЕС сягатиме 3,6 ГВт.

Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів