У Польщі “зелена” енергія забезпечила 20% потреб shutterstock

У Польщі “зелена” енергія забезпечила 20% потреб

Катерина Бєлоусова

З 1990 року Польща скоротила свої викиди на 15,7%

У Польщі у 2023 році відновлювальна енергетика забезпечили 20,6% потреб країни, посівши друге місце після вугільної генерації (70,7%).

Дослідження польського аналітичного центру Forum Energii показало, що, попри збільшення “зелених” потужностей, модернізація енергетичного сектору країни відбувається дуже повільно, повідомляє EURACTIV.

Зазначається, що у 2022 році відновлювані джерела енергії виробили 36,8 ТВт-год електроенергії, що на 20% більше, ніж у 2021 році. Виробництво з фотоелектричних станцій зросло на 4 ТВт-год, тобто на 102%, а з наземних вітрових електростанцій - на 3 ТВт-год (на 19%).

В матеріалі підкреслили, що досяжна потужність ВДЕ в Польщі, тобто якби всі виробники були в мережі разом, зросла до 38,3%, перевищивши досяжну потужність кам’яного вугілля. Однак такі електростанції не можуть працювати одночасно, оскільки їхня робота залежить від погодних умов.

Аналітики розповіли, що тривале домінування вугільної генерації означає, що Польща все ще залишається однією з найбільш вуглецевоємних енергетичних систем в Європі. Якщо додати викиди від спалювання палива в домогосподарствах, сектор електроенергії та тепла відповідає за майже половину викидів країни.

Зазначається, що Польща з 1990 року скоротила свої викиди на 15,7%, хоча цей показник в ЄС сягає 29%. Окрім того, як і в інших країнах ЄС, викиди в Польщі також зросли у 2022 році на 0,3% порівняно з 2021 роком.

Аналітики додали, що країна у 2022 році також збільшила витрати на імпорт сирої нафти, викопного газу та кам’яного вугілля. Вони сягнули рекордних €42,6 мільярда, що майже вдвічі більше, ніж у 2021 році.

Аналітики закликали зменшити використання викопного палива шляхом впровадження заходів з енергоефективності та масштабуванню відновлюваних потужностей.

Нагадаємо, генеральний директор польського оператора електромережі PSE Томаш Сікорський заявив, що країні потрібно інвестувати приблизно 500 мільярдів злотих ($116,11 мільярдів) у передавальні та розподільчі мережі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міністр державного майна Польщі Яцек Сасін заявив, що країна змушена відтермінувати закриття вугільних шахт, однак їхня кінцева дата функціонування – 2049 рік – залишиться без змін. Закриття почнеться після запуску першої АЕС.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності