У Міндовкіллі назвали 6 кроків для впровадження НДТМ в Україні shutterstock

У Міндовкіллі назвали 6 кроків для впровадження НДТМ в Україні

Ганна Велика

Також у відомстві окреслили основні часові рамки щодо запланованої екомодернізації вітчизняних підприємств

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України оприлюднило 6 основних етапів для введення в дію висновків НДТМ для реалізації на українських підприємствах.

Їх опублікували на офіційних ресурсах Міндовкілля, зокрема у Telegram-каналі.

За інформацією міністерства, на цей час в ЄС діють 36 довідкових документів (BREFs) та 21 висновок НДТМ (BAT conclusions). У країнах-членах ЄС вони є основою для визначення обов’язкових вимог до роботи промислових підприємств.

Висновки НДТМ містять опис найкращих доступних технологій та методів управління, які мають застосовуватися у тій чи іншій галузі. Тобто вони окреслюють для підприємств технології та види обладнання, які потрібно використовувати для зменшення забруднення, а ще нормативи гранично допустимих викидів, вимоги до моніторингу, ресурсо- та енергоспоживання, заходи з усунення забруднення тощо.

Серед 6 кроків, необхідних для впровадження НДТМ в Україні, у Міндовкілля назвали такі:

  1. Переклад європейського НДТМ.
  2. Опрацювання перекладеного тексту робочою групою при Міндовкіллі.
  3. Надання рекомендацій робочої групи про схвалення висновків НДТМ.
  4. Громадське обговорення проєкту висновків НДТМ, опрацювання отриманих пропозицій.
  5. Цей пункт чомусь аналогічний попередньому – “Громадське обговорення проєкту висновків НДТМ, опрацювання отриманих пропозицій”.
  6. Затвердження висновків НДТМ наказом Міндовкілля.

Також у відомстві окреслили терміни впровадження висновків НДТМ у роботу промпідприємств в Україні: вони затверджуються не пізніше ніж через 12 місяців з дня офіційного оприлюднення закону №11355 “Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення”.

Фахівці Міндовкілля наголосили, що умови інтегрованих довкіллєвих дозволів, які у майбутньому замінять декілька існуючих дозволів, визначатимуться згідно з висновками НДТМ. При цьому у міністерстві зазначили строки початку застосування висновків найкращих доступних методів і технологій:

  • для існуючих установок – не раніше ніж через 4 роки з дня припинення або скасування воєнного стану;
  • для нових установок – з дня набрання чинності такими висновками.
t.me/mindovkillia

Інфографіка: t.me/mindovkillia

У відомстві проінформували, що станом на зараз 6 робочих груп при міністерстві вже опрацювали 10 довідкових документів НДТМ. До груп, які працюють над підготовкою НДТМ, входять представники органів влади, промисловості, неурядових екологічних організацій та громадськості.

За інформацією Міндовкілля, робочі групи вже доопрацювали тексти перекладених довідкових документів щодо виробництва цементу, вапна та оксиду магнію, кольорової металургії, чавуну та сталі. Затвердити їх мають не пізніше ніж через 12 місяців з дня офіційного оприлюднення базового акта -  закону “Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення”.

Нагадаємо, 20 червня парламент ухвалив за основу проєкт Закону “Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення” №11355.

Пізніше ЕкоПолітика писала про “підводні камені” при впровадженні НДТМ, на які вказали експерти Асоціації професіоналів довкілля (PAEW). На їхню думку, некомпетентність чиновників, відсутність відповідного обладнання та корупційні ризики, закладені у закон про промислове забруднення, здатні вбити українську промисловість замість того, аби її модернізувати.

Читайте також
Міндовкілля фіналізувало підготовку НДТМ для трьох видів продукції
Міндовкілля фіналізувало підготовку НДТМ для трьох видів продукції

Це вже третій європейський довідковий документ НДТМ, для якого адаптували переклад та термінологію

Міндовкілля опублікувало нові НДТМ на декілька видів діяльності
Міндовкілля опублікувало нові НДТМ на декілька видів діяльності

Громадськість закликали ознайомитись з документами та долучитись до обговорення

Україна долучилася до міжнародного процесу зі зменшення промислових викидів
Україна долучилася до міжнародного процесу зі зменшення промислових викидів

Це допоможе Україні вибудувати якісну національну політику у сфері запобігання та контролю промислового забруднення