У Києві першу церкву обладнали сонячними панелями

У Києві першу церкву обладнали сонячними панелями

Катерина Бєлоусова

В церкві також запустили сортування сміття

У Києві на даху католицької церкви на Позняках встановили 98 сонячних панелей, потужність яких сягає 53 кВт.

Це перша церква в Київсько-Житомирській єпархії, яка встановила СЕС, розповів ЕкоПолітиці настоятель Матеуш Адамські.

Він зазначив, що сонячні панелі встановили наприкінці грудня 2022 року завдяки допомозі благодійного релігійного фонду Німеччини та Ватикану. У січні вона виробила 419 кВт енергії, а за перші 5 днів лютого – 125 кВт. Це повʼязано зі збільшенням тривалості світлового дня.

Адамські розповів, що наразі всю енергію споживає сама будівля, де окрім храму розташована радіостанція “Радіо Марія” та житлове крило священників. 

“Ми сподіваємося на підписання закону щодо Net Billing та плануємо вдосконалити систему”, – сказав священник. 

ecopolitic.com.ua

Він пояснив, що після модернізації цієї експериментальної СЕС, зокрема заміни інверторів та встановлення оптимізаторів, вона зможе виробляти до 40 кВт, а будівля споживає близько 30 кВт в години пікового навантаження. Тому зайву енергію планують "збирати" на особистому рахунку організації, щоб використовувати її  у зимній період

Адамські додав, що завдяки оптимізаторам зʼєднані між собою панелі зможуть виробляти максимальну кількість енергії незалежно одна від одної. Окрім того, це підвищить пожежну безпеку, спростить моніторинг та обслуговування панелей.

“У нас встановлено 98 панелей, 90 – на двох плоских дахах храму, а ще 8 панелей – на даху гаража по системі зі сходу на захід. Середня частина даху протягом дня затіняє певні панелі. Тому нам дуже важливо встановити це обладнання”, – сказав настоятель, додавши, що вартість оптимізаторів сягає €5 тисяч, а модернізація потребуватиме ще й заміни інверторів.

ecopolitic.com.ua

Він також розповів, що будівля церкви досить нова і її будували з урахуванням енергоефективних технологій. Наприклад, вона має систему геотермального опалення.

“Коли мене призначили настоятелем я почав досліджувати енергоефективність та шукати “діри”, через які ми втрачаємо гроші”, – сказав Адамські.

Так в церкві щільно закрили та заізолювали частину будівлі, де триває будівництво, щоб не втрачати тепло. Також планують збільшити прошарок утеплювача з наявних 10 см до 40 см. А після модернізації СЕС – перейти на нічний тариф споживання електроенергії.

Серед інших екоініціатив в церкві також запустили сортування сміття, зокрема пластика та паперу. Це сталося на початку повномасштабного вторгнення, коли церква приймала переселенців та отримувала гуманітарну допомогу. 

“Різноманітних коробок було дуже багато і ми знайшли приймальників паперу”, – сказав священник.

Наразі в підсобному приміщені окремо збирають папір та пластик, а коли набирається достатня його кількість – приймальник заїжджає і забирає все.

“Раніше два сміттєві баки заповнювалися раз на тиждень, а після початку сортування викликати сміттєвоз доводиться раз на 3-4 тижні. Ми економимо гроші на вивозі сміття, ще й приймальники нам платять за папір і пластик”, – сказав Адамські.

updm-kyiv.blogspot.com/

Громада церкви також опікується чистотою узбережжя озера Срібний кіл, біля якого розташована. А на різдвяні свята вони встановили живу ялинку спеціального сорту, яку вже висадили біля озера.

Нагадаємо, громада Києва отримала “зелену” гуманітарну допомогу, а саме дві унікальні сонячні електростанції від провідного французького виробника фотоелектричних панелей Roy Group Energy.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Папа Римський Франциск закликав всіх вірян та суспільних лідерів до турботи про довкілля та боротьби зі зміною клімату.

Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів