У КЕКЦ вкрай негативно оцінили діяльність Стрільця на посаді міністра екології

У КЕКЦ вкрай негативно оцінили діяльність Стрільця на посаді міністра екології

Ганна Велика

Претензії щодо роботи посадовця під час його каденції природоохоронна організація постійно озвучувала у публічному просторі

Ексміністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця звинуватили у невдалій кадровій політиці, блокуванні роботи екологічної інспекції та погіршенні екологічного законодавства під час перебування на посаді.

Свою оцінку майже трирічної діяльності посадовця висловив Володимир Борейко, директор Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) у Facebook.

Він вважає, що на посади міністра Стрілець завдав величезної шкоди "як самому міністерству навколишнього середовища, так і захисту навколишнього середовища".

Кадрові питання

Борейко звинуватив ексміністра у втраті або навіть навмисному “виживанні” досвідчених та компетентних співробітників: “висококласної спеціалістки із заповідної справи Анастасії Драпалюк, класного спеціаліста з охорони лісів Петра Тестова”, “директора Департаменту заповідної справи Едуарда Арустамяна, лист в підтримку якого підписали практично всі заповідники та національні парки”.

Також заслужений природоохоронець України нагадав, що Руслан Стрілець призначив на посаду директора Нижньодніпровского національного парку, підпорядкованого Міндовкіллю, Максима Шестопала – “мисливця та ще людину, яка свого часу різко виступала проти створення цього парку”.

Засекречення результатів ОВД

На думку Володимира Борейка, колишній очільник Міндовкілля всіляко намагався уникати питань охорони природи, оскільки вони завжди є конфліктними. Для цього, за словами природоохоронця, він користувався воєнним станом.

“При ньому були практично засекречені результати ОВД (оцінка впливу на довкілля), що унеможливило контроль громадськості за діяльністю чиновників в галузі екологічної експертизи. В результаті ми, наприклад, не змогли вчасно спіймати на підтасовуванні ОВД Департамент захисту довкілля КМДА, який підтасував екологічну експертизу щодо знищення природи заповідного острова Оболонський у Києві”, – говорить директор КЕКЦ.

“Зв’язування рук” екоінспекції

Ще однією величезною помилкою Стрільця Борейко називає блокування роботи екологічної інспекції. Він стверджує, що ексміністр самочинно поширив заборону на перевірки бізнесу у воєнний період ще й на державні підприємства.

“У результаті екоінспекція повністю перестала контролювати дотримання екологічних законів по всій країні. Зараз у Києві, наприклад, за підтримки мера Кличка йде масове знищення заповідних об'єктів, проте екологічна інспекція через позицію Стрільця практично самоусунулася від захисту заповідних об'єктів і покарання винних”, – обурюється природоохоронець.

Заповідна справа

Володимир Борейко стверджує, що за час каденції ексміністра Міндовкілля практично перестало займатися створенням нових заповідних об'єктів. Єдине виключення – створення парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Межигір'я”, який, за словами спеціаліста, не має взагалі жодної екологічної цінності.

“Стрілець, як розповідають, забороняв займатися створенням нових заповідних об'єктів, і негласно наказав перестати контролювати в цьому питанні обласні Департаменти екології”, – сказав керівник КЕКЦ.

Екологічне законодавство

За час керівництва Стрільця відбулося погіршення у цій сфері, вважає Борейко. Як приклад він назвав нещодавні редагування в Законі "Про надра", які дозволили бізнесу починати добувати корисні копалини не тільки без узгодження місцевої влади, а й без узгодження з Міндовкіллям.

“В результаті нещодавно відому пралісову пам'ятку природи "Макове болото" у Рівненській області віддали під розробку торфу. Це результат шкідницької діяльності Стрільця”, – впевнений еколог.

Ще одним прикладом він вважає погодження постанови Кабміну України № 225 від 1.03.24 р., яка дала можливість керівництву військового кладовища рубати Мархалівський ліс без дозволів.

“І це при тому, що Мархалівський ліс входить у всеєвропейську Смарагдову Мережу, і рубати його заборонено положеннями Бернської конвенції. Наразі це порушення України на міжнародному рівні став розслідувати Секретаріат Бернської конвенції”, – розповідає Борейко.

“Імітація діяльності та масовий піар”

Директор КЕКЦ звинуватив Руслана Стрільця в імітації діяльності та масовому піарі й повній бездіяльності у випадку виникнення серйозних екологічних ситуацій. Як приклад він навів недавнє забруднення річок Сейм та Десна.

“По суті, Стрілець перетворив ціле міністерство на абсолютно марну бюрократичну структуру, яке щодня за державний рахунок народжувало купу марних паперів і дурних піар-інтерв'ю свого міністра”, – сказав природоохоронець.

Володимир Борейко навіть звернувся до Генеральної прокуратури України з проханням розглянути свою статтю як заяву про злочин Стрільця, аби надалі той постав перед судом.

“Такі, як Стрілець, повинні сидіти у в'язниці”, – впевнений еколог.

Днями ЕкоПолітика опублікувала детальний розбір звіту ексочільника Міндовкілля Руслана Стрільця про виконану на посаді роботу, який він зробив на власній сторінці у Facebook замість того, аби відзвітувати перед народними депутатами у Раді.

Більш детально ознайомитися з кейсами щодо Оболонського острова та "Макового болота" ви можете у матеріалах ЕкоПолітики: "Управління екології КМДА звинуватили у махінаціях задля забудови Оболонського острова у Києві" та "Екопрокуратура змогла захистити унікальну природну пам’ятку".

Читайте також
Нова міністерка захисту довкілля Світлана Гринчук: біографія та кар’єра
Нова міністерка захисту довкілля Світлана Гринчук: біографія та кар’єра

З 2016 року вона працює у керівних органах країни

Міндовкілля представило цифровий сервіс, в якому повністю відсутній функціонал, – активісти
Міндовкілля представило цифровий сервіс, в якому повністю відсутній функціонал, – активісти

Це вже не перше зауваження громадськості до процесу цифровізації відомства

Нова керівниця Міндовкілля почала роботу з контролю за ситуацією на Десні
Нова керівниця Міндовкілля почала роботу з контролю за ситуацією на Десні

Про це її, зокрема, просили у коментарях в соцмережах під повідомленнями про призначення

Чого вдалося досягнути Стрільцю за майже 3 роки роботи на посаді міністра
Чого вдалося досягнути Стрільцю за майже 3 роки роботи на посаді міністра

Посадовець так і не відзвітував перед Верховною Радою про результати своєї роботи