У Калуші шукають шляхи для зменшення промислового забруднення

У Калуші шукають шляхи для зменшення промислового забруднення

Катерина Бєлоусова

В громаді прагнуть недопустити прорив розсолів зі шламонакопичувачів, хвостосховищ та інших об’єктів

На Івано-Франківщині провели засідання Міжвідомчої комісії щодо пошуку шляхів вирішення екологічних проблем на території Калуського гірничо-промислового району.

Про це повідомив голова Калуської ОТГ Андрій Найда у Facebook, додавши, що це вже не перше засідання комісії, яке поки що не приносить очікуваних результатів.

Він розповів, що попередні засідання призвели лише до впровадження часткового моніторингу.

Найда підкреслив, що засідання пройшло під керівництвом заступниці міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олени Крамаренко і народного депутата з фракції “Слуга народу”, члена Комітету з питань екологічної політики та природокористування Едуарда Прощука.

Прощук наголосив, що через колізії між підприємствами "Оріана" та "Оріана-Еко" неможливо розпочати невідкладні роботи з відновлення переробки розсолів та вирішення екологічних питань громади. Він вимагав від відповідних структур більш ретельно поставитися до вирішення цього питання.

“Я наголосив на терміновому фінансуванні заходів щодо першочергових дій з недопущення прориву розсолів з шламонакопичувачів, хвостосховищ та інших об’єктів”, – розповів Найда.

Він додав, що науковці, зокрема професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Едуард Кузьменко, наполягали на проведенні більш масштабнішого моніторингу на території Калуського гірничо-промислового району.

Найда зазначив, що наразі формується протокол засідання, у якому Крамаренко має надати відповідні доручення.

“Дуже сподіваюся, що нарешті буде результат – почнуться роботи з ліквідації і недопущення негативних наслідків екологічних проблем, а також відновлення видобутку калійних добрив, переробки розсолів”, – сказав він.

Нагадаємо, на Івано-Франківщині обласне управління екології запідозрили у маніпуляції з тендерами. Відомство планує закупити 8 індикативних автоматизованих постів моніторингу якості атмосферного повітря на суму понад 11 мільйонів гривень, однак тендер прописаний тільки під одного постачальника.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Запоріжжі в окупованому Енергодарі містяни протягом місяця страждають від великих хмар токсичного пилу з золовідвалів Запорізької ТЕС.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів