У Харкові хочуть перетворити на райський куточок яр, де десятиліттями зростало звалище

У Харкові хочуть перетворити на райський куточок яр, де десятиліттями зростало звалище

Катерина Бєлоусова

Протягом травня-серпня 2023 року активісти провели 23 толоки

У Харкові в районі ХТЗ активісти руху “Новий Харків” почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років.

Люди хочуть перетворити занедбану річку та її схили на райський куточок і вже зібрали близько 200 мішків різноманітних відходів, повідомляє Обʼєктив.

Активісти розповіли, що прагнуть перетворити Мокрий Жихор на аналог Саржиного яру. Вони переконані, що навіть власними силами, тобто силами 8 місцевих мешканців, вдасться очистити територію за 2-3 роки. Адже поки що суттєвої підтримки від місцевої влади та комунальників вони не отримали.

Зазначається, що на звалище яр почав перетворюватися ще до забудови схилів.

"На початку війни, коли не було зовсім ніякої води, ми ходили до джерел. Жихорець нас просто врятував у перший місяць. І тепер наша черга рятувати Жихорець", – розповіла активістка Галина Краснобрижа.

В матеріалі розповіли, що мала річка Жихорець бере початок від станції метро "Імені О.С. Масельського" і впадає в Уди у селищі Жихор. За словами старожилів, ще 30-40 років тому в ній купалися діти та молодь. З розбудовою району річку частково засипали землею і перетворили на дощовий колектор. Проте і зараз в річці водиться риба.

objectiv.tv

"Мета – щоб наші люди змінили своє ставлення до річок, враховуючи, що Харківщина це взагалі маловодний край. Уди, Сіверський Донець, Жихорець, Студенок, Рудка, на Салтівці ще Манжосів яр. Їх слід цінувати", – сказав засновник руху Руслан Аксьонов, який першим взявся розчищати Жихорець.

Він розповів, що протягом травня-серпня 2023 року активісти провели 23 толоки, до яких доєдналися 4-10 активістів. Раніше вони намагалися розчищати саме річище, однак зараз зосередилися на прибиранні схилів, щоб нове сміття не потрапляло у річку під час злив.

Аксьонов додав, що зібране побутове сміття активісти сортують, а як поводитися з  будівельними відходами – поки не розуміють.

objectiv.tv

Зазначається, що навіть під час чергової толоки активісти побачили, як місцеві скинули в яр сміття з тачки. На їхню думку, якби територія була чистою та впорядкованою, люди б не наважилися викидати сюди непотріб. 

Окрім того, на схилі, що поряд із приватним сектором, виявили стокову трубу. Вона розійшлася, і з отвору у травні у річку стікали нечистоти. Після скарг активістів потік з труби припинився, однак все ще відчувається характерний запах, а сама ділянка волога. Забруднення ґрунтів та води також підтвердили у Державній екологічній інспекції. Відомство звернулося до міськради та правоохоронних органів, аби ті встановили причетних до її появи та використання.

objectiv.tv

В матеріалі розповіли, що у міськраді обіцяють допомагати з прибиранням. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Харківщині на берегах річки Уди екоактивісти виявили нове стихійне звалище пластикових пляшок, банок з-під напоїв та іншого сміття. Екоактивісти неодноразово проводили акцію “Чисті Уди”, проте мешканці селищі Бабаї продовжують викидати сміття біля річки. Також у 2021 році на річці Уди встановили сміттєвий уловлювач Trash Killer.

Читайте також
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото

Рівень небезпеки гідрологічних явищ – І (жовтий)

У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку

У Міністерстві захисту довкілля прокоментували ситуацію

Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води
Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води

Чотири водоканали перевищують дозволений обсяг скидів на 2,5 млн м3

У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки
У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки

Водопілля у пониззі Дніпра не відбувалося близько 70 років