Триває Боннська конференція з питань зміни клімату: чому вона важлива shutterstock

Триває Боннська конференція з питань зміни клімату: чому вона важлива

Ганна Велика

Розповідаємо про найважливіші цілі цього заходу

З 3 по 13 червня у німецькому Бонні проходить конференція з питань зміни клімату. Вона є важливим етапом у підготовці до 29 конференції ООН зі зміни клімату – The 29th Conference of the Parties (COP29), яка відбудеться у листопаді цього року в столиці Азербайджану Баку.

Про це повідомляє Euronews.

Що таке Боннська конференція з питань зміни клімату?

Делегати зі 198 країн світу – а це близько 6000 людей – обговорять найгостріші екологічні проблеми. Ці міжсесійні зустрічі проводяться Рамковою конвенцією ООН про зміну клімату (РКЗК ООН) у її штаб-квартирі, щоб забезпечити можливість для кожної з країн-учасниць продовжувати ефективно вирішувати найбільш нагальні питання кліматичних змін.

У Бонні сторони обговорюють механізми реалізації домовленостей, досягнутих на попередній COP. Вони працюють над формулюваннями, просуваючись до проєкту висновків, які потім подаються як офіційні рекомендації на наступній COP. Тому результати цих переговорів матимуть великий вплив на рішення, які будуть прийняті на COP29 у листопаді цього року.

 

Які питання розглядатимуться?

Серед багатьох питань, які обговорюватимуться в Бонні цього року, є фінансування кліматичних програм, національні плани дій країн щодо зміни клімату, забезпечення справедливого переходу від викопного палива та національні плани з адаптації до зміни клімату.

Однією із найгарячіших тем, що підніматимуться на цьогорічній Боннській конференції зі зміни клімату, стане питання надання розвиненими країнами кліматичного фінансування для тих країн, які розвиваються. Сторони планують визначити, в якій формі буде здійснюватися фінансування – у вигляді грантів чи кредитів.

Міжнародна кліматична мережа CAN (Climate Action Network) заявляє, що ЄС повинен зробити чіткі кроки в Бонні на підтримку амбітної угоди про кліматичне фінансування на COP29 як “наріжного каменю” для трансформації нинішньої “несправедливої фінансової системи”.

“ЄС повинен стати рушійною силою для узгодження нової надійної мети фінансування клімату на період після 2025 року, яка буде зосереджена на державних фінансах, базуватиметься на потребах, буде справедливою та рівноправною і відображатиме конкретні юридичні зобов'язання розвинених країн”, – каже Емілія Рунберг, координаторка з питань клімату та політики розвитку в CAN Europe.

Паралельно з обговоренням кліматичних фінансів на поточній конференції приймаються рішення щодо фінансування втрат і збитків. Минулого року на COP28 було введено в дію Фонд втрат і збитків. Це рішення було суперечливим, оскільки передбачало, що Світовий банк буде підтримувати фонд, а розвинені країни не будуть зобов'язані робити внески.

Однак конкретних цілей для цієї заключної сесії діалогу в Бонні немає. Очікується, що сторони продовжать обговорення фонду.

 

Який вплив Боннська конференція матиме на кліматичні плани окремих країн?

Також Боннська кліматична конференція – це шанс для подальших дискусій про інтеграцію зобов'язань щодо викопного палива, прийнятих на COP28, у Національно визначені внески (НВВ) до того, як вони будуть остаточно затверджені.

Після першого Глобального підбиття підсумків (GST), яке вимірювало колективний прогрес у досягненні цілей Паризької угоди, це можливість визначити, як мають виглядати гарні НВВ. Бонн надає можливість інтерпретувати результати GST таким чином, щоб країни-учасниці та весь світ стали на шлях обмеження глобального потепління до 1,5°C. Це також шанс для амбітних першопрохідців вирватися вперед, достроково реалізувати свої НВВ і допомогти прискорити глобальний перехід до відновлюваної енергетики.

Раніше ЕкоПолітика розповідала про 3 кліматичні судові справи, які можуть створити прецедент у всьому світі.

Також у травні ми нагадували, що в Україні майже пів року нічого не відомо про оновлення Національно визначеного внеску до Паризької угоди.

Читайте також
80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату
80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату

Ще більше – 86% – бажають, щоб їхні країни відкинули геополітичні розбіжності і працювали разом над питаннями, що впливають на нашу планету

Вчені виявили рідкісного сірого кита, який вимер в Атлантичному океані 200 років тому 
Вчені виявили рідкісного сірого кита, який вимер в Атлантичному океані 200 років тому 

Це захопливе відкриття, за їхніми словами, ілюструє вплив зміни клімату на морське життя

На Боннській конференції переговори про кліматичне фінансування зайшли в глухий кут
На Боннській конференції переговори про кліматичне фінансування зайшли в глухий кут

Що це означає для COP29, яка відбудеться у листопаді у Баку

Через зміну клімату Європою стрімко поширюється лихоманка денге
Через зміну клімату Європою стрімко поширюється лихоманка денге

Динаміку до охоплення нових європейських територій демонструє також вірус Західного Нілу