ТОП-6 художніх фільмів про екологію та боротьбу з корпораціями-забруднювачами

ТОП-6 художніх фільмів про екологію та боротьбу з корпораціями-забруднювачами

Катерина Бєлоусова

Підбірка охоплює 3 мультфільми та 3 фільми з 1992 до 2019 років

Кіно неодноразово привертало увагу до великих і маленьких проблем суспільства, а також показувало наскільки важливою може виявитися роль однієї людини.  

ЕкоПолітика підготувала для своїх читачів ТОП-6 фільмів та мультфільмів про проблеми довкілля та нерозривний звʼязок “всього з усім”.

  • “Тропічний ліс: Історія долини папороті”;

Мультфільм 1992 року, який сподобався 84% користувачам Google. Його зняли за підтримки Greenpeace за мотивами оповідань Дайани Янг. 

За сюжетом, злий дух насильства, на ім'я Гексус, вирвався з центру Землі і став знищувати ліси. І тільки звернувшись до магічних сил природи, лісовим мешканцям вдалося ув'язнити його всередині старого велетенського дерева. Але через багато років люди починають знищувати тропічний ліс своїми бульдозерами і випадково звільняють Гексуса.

  • "Принцеса Мононоке";

Японський мультфільм 1997 року, який сподобався 94% користувачам Google, від майстра аніме Хаяо Міядзакі. У всіх його фільмах захист навколишнього середовища є найважливішою темою. І "Принцеса Мононоке" – не виняток. Це епічна казка про протистояння природи і цивілізації.

  • "ВАЛЛ-І";

Науково-фантастичний анімаційний фільм 2008 року, що вподобали 92% користувачів Google. Стрічка розповідає про апокаліптичне майбутнє Землі, в якому люди покинули планету через величезну кількість неперероблених побутових відходів. На планеті залишаються маленькі роботи, які намагаються очистити Землю від сміття. Одного дня робот ВАЛЛ-І знаходить перший за десятиліття зелений паросток. 

  • “Ерін Брокович”;

Фільм 2000 року, що вподобало 89% користувачів Google. Він розповідає історію самотньої молодої мами трьох дітей. Працюючи в адвокатській конторі вона виходить на величезну корпорацію, що забруднює довкілля токсичним хромом. Через це жителі сусіднього з виробництвом містечка хворіють на рак та навіть не здогадуються про приховану загрозу. Брокович самотужки збирає необхідні дані та документи, щоб змусити забруднювача відповісти за таке недбальство.

  • “Темні води”

Фільм 2019 року, що розповідає історію корпоративного адвоката Роберта Білотта. Чоловік розкрив зв'язок між низкою таємничих смертей і великою кількістю захворювань у маленькому містечку та хімічною компанією DuPont, яка протягом декількох десятиліть незаконно зливала хімічні сполуки до річок. Адвокат починає боротьбу за оприлюднення фактів про хімічне забруднення водних ресурсів. Позов проти DuPont призвів до виплати понад 600 мільйонів доларів у 2017 році.

Стрічка сподобалася 85% користувачам Google.

  • "Місто очима кота";

Документальний фільм 2018 року, який показує, що міста належать не тільки людям. Зранку кіт полишає затишну квартиру та мандрує вулицями міста. Кіт бачить, що мільйони живих істот є сусідами на вулицях і каналах Амстердама, деякі почуваються тут цілком комфортно, тоді як іншим доводиться щодня боротися за виживання. 

Стрічка сподобалася 85% користувачів Google.

Нагадаємо, в Україні створили комікс про екологічні злочини росії під час війни, в рамках проєкту enWAR_mental.

Читайте також
Скільки екологів за освітою у 2022-2023 роках випустила Україна: МОН оприлюднило статистику
Скільки екологів за освітою у 2022-2023 роках випустила Україна: МОН оприлюднило статистику

Яку кількість фахівців довкіллєвих спеціальностей щороку готують українські ЗВО

Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп

Було викрито 101 організоване злочинне угруповання

У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол
У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол

Повінь змила в річку Тобол радіоактивний бруд