ТОП-10 найбільш забруднених міст України у 2023 році shutterstock

ТОП-10 найбільш забруднених міст України у 2023 році

Єлизавета Волкотруб

Загальний рівень забруднення атмосферного повітря в Україні оцінювався як підвищений

У 2023 році очолив антирейтинг міст з найбруднішим повітрям Дніпро, комплексний індекс забруднення атмосферного повітря становив 12,4. На другому місці розташувалося Кам'янське із показником 11,9 і  третє місце зайняв Миколаїв із значенням 11,2.

Про це повідомляє громадська організація Save Dnipro у Facebook.

Згідно з даними, оприлюдненими на Порталі відкритих даних, зазначається, що у 2023 році в Україні високий рівень забруднення за індексом забруднення атмосфери (ІЗА) був зафіксований загалом у 13 містах.

Дуже високого рівня забруднення у містах України не відмічалось. Загальний рівень забруднення атмосферного повітря в Україні за ІЗА становив у 2023 р. 6,6 і оцінювався, як підвищений.

ТОП-10 найбільш забруднених міст України:

  1. Дніпро – ІЗА 12,4;
  2. Кам'янське – 11,9;
  3. Краматорськ – 11, 2;
  4. Миколаїв – 10,1;
  5. Одесса – 9,6;
  6. Херсон – 9, 3;
  7. Львів – 8,3;
  8. Луцьк – 8,2;
  9. Вінниця – 7,9;
  10. Київ – 7,7;

У Save Dnipro зазначають, що очільні позиції Дніпра і Кам’янського є результатом переважно промислового забруднення, основаного на викидах немодернізованих підприємств. Хоча викиди транспорту та воєнні дії також впливають на загальний рівень забруднення, ці міста випередили навіть Київ (де транспорту більше) і Херсон з Краматорськом (де більше обстрілів).

"Зволікання з реформою у сфері промислового забруднення – це злочин, який призводить до втрати здоров’я тисячами мешканців промислово навантажених міст," – кажуть у громадській організації.

У Організації зауважують, що в законопроєкті 6004-д, який знаходиться у Верховній Раді, ця реформа, особливо щодо найстаріших потужностей, має суперечливий характер. Згідно з текстом, підготовленим до другого читання, застарілим підприємствам, які не підлягають або не планують модернізації, буде надано так званий "дозвіл на смерть" – десятирічну відстрочку до повного закриття. Тобто протягом ще 10 років немодернізовані підприємства працюватимуть за тими самими правилами, які застосовуються до них зараз.

"Закликаємо народних депутатів розпочати реформу промзабруднення, разом з тим критично поставитися до цих положень, викладених в пункті 4 Статті 29 законопроєкту 6004-д, і передбачити механізми реального зменшення викидів підприємствами, які не збираються проводити екомодернізацію", – наголошують у Save Dnipro.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування на своєму засіданні у середу, 25 січня, рекомендував парламенту прийняти в першому читанні за основу консолідований законопроєкт №6004-д "Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля".

Як повідомляла Екополітика раніше, у першому півріччі 2023 року у 9 містах України, а саме у Дніпрі, Кам’янському, Одесі, Миколаєві, Києві, Вінниці, Львові, Запоріжжі та Луцьку, виявили високий рівень забруднення повітря.

Читайте також
В Україні готують до другого читання законопроєкт "Про промислове забруднення": названо "слабкі" сторони
В Україні готують до другого читання законопроєкт "Про промислове забруднення": названо "слабкі" сторони

“Гострі кути” можуть ускладнити процес екомодернізації української промисловості

Екокомітет надав висновок щодо нового законопроєкту "Про промислове забруднення"
Екокомітет надав висновок щодо нового законопроєкту "Про промислове забруднення"

Нардепам рекомендують ухвалити доопрацьований документ в першому читанні

Екокомітет розглянув альтернативний законопроєкт щодо промислового забруднення
Екокомітет розглянув альтернативний законопроєкт щодо промислового забруднення

Також існує 3 "довоєнні" законопроєкти у сфері запобігання промисловому забрудненню

Бізнес закликав доопрацювати законопроєкт “Про промислове забруднення”
Бізнес закликав доопрацювати законопроєкт “Про промислове забруднення”

Запропоновані вимоги до моніторингу викидів, забруднення земель і підземних вод дещо закону “Про охорону атмосферного повітря”