Телефон товщиною в кредитну картку: шведські вчені створили новий тип акумуляторів University of Technology | Henrik Sandsjö

Телефон товщиною в кредитну картку: шведські вчені створили новий тип акумуляторів

Ганна Велика

Дослідники впевнені, що їхня розробка може стати відповіддю на питання електрифікації авіаперельотів

Шведські науковці з Технологічного університету Чалмерса створили акумуляторну батарею з композитного вуглецевого волокна, яка є одночасно і дуже легкою, і дуже міцною.

Про цю прогресивну розробку розповідає Euronews.

Вчені стверджують, що винайшли "найміцніший у світі акумулятор" та зробили прорив у розробці структурної батареї, яка може змінити майбутнє електроніки та транспорту. Вони створили батарею з вуглецевого волокна, яка поєднує високу енергетичну щільність та жорсткість, що дозволяє використовувати її як частину конструкції різних пристроїв.

"Подібно до людського скелету, батарея виконує кілька функцій одночасно", – говорить науковець Річа Чаудхарі, один із авторів статті, нещодавно опублікованої в журналі “Advanced Materials”.

Акумулятор настільки міцний, що може витримувати навантаження, подібно до алюмінію. Це робить її ідеальним рішенням для транспорту, де важлива кожна одиниця ваги.

University of Technology | Henrik Sandsjö

Фото: University of Technology | Henrik Sandsjö.

Команда розробників помітила велику зацікавленість до свого винаходу з боку автомобільної та аерокосмічної галузей. Завдяки цій технології інженери зможуть зменшити вагу електромобілів і літаків, тому приблизно на 70% збільшиться дальність поїздки на одному заряді.

Окрім транспорту, цей прорив дає можливість створити ультратонкі гаджети. Наприклад, телефони, які матимуть товщину, як у кредитної картки. Новітні батареї у конструкції таких пристроїв дозволять не лише зекономити простір, але й підвищити ефективність та зменшити витрати енергії.

Але одним із головних аспектів цієї розробки є те, що батарея є не просто елементом живлення, а також слугує частиною конструкції самого транспортного засобу чи гаджета. Цей момент відкриває нові горизонти для інновацій у сфері екологічного транспорту та зменшення викидів вуглекислого газу.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, що українська компанія COR-Energy успішно випробувала прототип інноваційного накопичувача енергії.

Читайте також
Apple відмовилася від розробки електромобіля
Apple відмовилася від розробки електромобіля

Apple спрямує ресурси на генеративний штучний інтелект

Одна зарядка для всіх гаджетів: в Європі схвалили універсальний зарядний порт
Одна зарядка для всіх гаджетів: в Європі схвалили універсальний зарядний порт

Зарядні пристрої утворюють 11 000 тонн електронних відходів щороку

Цифрова революція може спричинити екологічну катастрофу, – євродепутат
Цифрова революція може спричинити екологічну катастрофу, – євродепутат

Цифрова революція може не стати рішенням для планети, а навпаки