Стали відомі міста України з найбільш забрудненим повітрям Shutterstock

Стали відомі міста України з найбільш забрудненим повітрям

Ганна Велика

Навіть попри зменшення економічної активності їхнє повітря не стає чистішим

До переліку населених пунктів із високим рівнем забруднення атмосферного повітря потрапили 12 міст, серед яких промислові Кам’янське, Краматорськ, Кривий Ріг та Дніпро.

Такі дані містяться у звіті “Огляд стану забруднення навколишнього природного середовища за перше півріччя 2024 року”, складеному та оприлюдненому Центральною геофізичною обсерваторією імені Бориса Срезневського за даними мережі спостережень національної гідрометеорологічної служби України.

Оцінку стану забруднення атмосферного повітря на території України провели за даними спостережень у 35 містах на 120 стаціонарних постах мережі моніторингу гідрометеорологічних організацій. В обсерваторії зазначили, що спостереження за забрудненням повітря наразі не проводяться в Маріуполі, Лисичанську, Рубіжному та Сєверодонецьку, які знаходяться в окупації.

У першому півріччі 2024 року у 12 містах України: Кам’янське, Краматорськ, Кривий Ріг, Дніпро, Луцьк, Одеса, Херсон, Запоріжжя, Львів, Слов’янськ, Вінниця та Київ – рівень забруднення повітря за комплексним індексом забруднення атмосфери (КІЗА) характеризувався як високий (КІЗА>7). У 6 містах відмічався підвищений рівень забруднення, у 17 містах – низький.

Комплексний індекс забруднення атмосферного повітря міст України у першому півріччі 2024 року

cgo-sreznevskyi.kyiv.ua

Джерело: cgo-sreznevskyi.kyiv.ua.

В обсерваторії констатували, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року у 10 містах спостерігалось зниження рівня забруднення атмосферного повітря (за КІЗА), найбільш помітне – у Миколаєві, Кременчуці, Рівному та Києві.

Серед лідерів антирейтингу, КІЗА яких значно вище за інші міста, фігурують традиційно промислові міста Дніпропетровської області: ситуація у Дніпрі стабільно погана, а Кам’янське і Кривий Ріг суттєво погіршили свої показники у першому півріччі 2024 року, і тому навіть випередили Дніпро за забрудненістю повітря.

У 13 містах країни якість повітря дещо погіршилася, найбільше – у Кривому Розі, Кам’янському, Луцьку та Кропивницькому. У інших містах країни рівень забруднення суттєво не змінився.

Херсон, Краматорськ та Слов’янськ не порівнювались з минулим роком через відсутність даних. Але їхня поява у топ-10 міст із найбільш забрудненим повітрям свідчить про значний вплив війни на стан повітря, яким дихають містяни.

facebook.com/savednipro

Інфографіка: facebook.com/savednipro.

Загалом для України в І півріччі 2024 року середні концентрації шкідливих речовин перевищували середньодобові гранично допустимі концентрації (ГДК с.д.) з формальдегіду – у 1,9 раза, з діоксиду азоту – в 1,5 раза; середній вміст фенолу був на рівні 1,0 ГДК с.д.

За середніми концентраціями у першому півріччі перевищення ГДК с.д. зафіксовано з діоксиду азоту у 22 містах, формальдегіду – у 19, завислих речовин – у 10, фенолу – у 7, фтористому водню – у 3, оксиду вуглецю, сажі, аміаку – у 2, діоксиду сірки, оксиду азоту – в одному місті.

Нагадаємо, у вересні вже двічі Київська міська державна адміністрація повідомляла про погіршення стану повітря у столиці через масштабні пожежі в екосистемах навколо міста та несприятливі метеоумови.

Також ЕкоПолітика розповідала, що ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” відшкодувало понад 10 млн грн збитків довкіллю через аварійні викиди у повітря.

Читайте також
В Україні погіршилася якість повітря
В Україні погіршилася якість повітря

Найнесприятливіша ситуація склалася у Києві

У Миколаєві протягом тижня зашкалював вміст формальдегіду у повітрі
У Миколаєві протягом тижня зашкалював вміст формальдегіду у повітрі

Інші забруднюючі речовини знаходилися у межах норми

В Україні впровадили показник індексу якості повітря європейського зразка
В Україні впровадили показник індексу якості повітря європейського зразка

Над розробкою цього та інших нововведень у сфері охорони повітряного середовища працювало понад 30 профільних експертів

У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди