Штучний інтелект і віртуальна реальність допоможуть у боротьбі зі зміною клімату, – вчені shutterstock

Штучний інтелект і віртуальна реальність допоможуть у боротьбі зі зміною клімату, – вчені

Ганна Велика

Науковці попереджають, що вплив зміни клімату та екстремальних погодних умов зводить нанівець досягнення розвитку і загрожує добробуту людей і планети

Новітні винаходи людства, такі як метасвіт, штучний інтелект та віртуальна реальність можуть стати дієвими інструментами для гальмування процесів глобального потепління.

Таку думку висловили у своїй щорічній доповіді “Об'єднані наукою” вчені Всесвітньої метеорологічної організації (WMO).

Згідно з новим звітом, найбільш вірогідно, що в цьому столітті температура у світі підніметься на 3°C вище доіндустріального рівня. Ймовірність цього становить приблизно дві третини. Тому вони запропонували декілька можливих рішень, аби запобігти реалізації такого тривожного прогнозу.

  1. Штучний інтелект (ШІ або AI) може "революціонізувати" прогнозування погоди

На думку вчених, ШІ та машинне навчання (MН або ML) можуть зробити якісне моделювання погоди швидшим, дешевшим і доступнішим для країн з низьким рівнем доходу.

Навчені на повторному аналізі та наборах даних спостережень, моделі AI/ML потенційно можуть прогнозувати небезпечні явища, такі як тропічні циклони, або робити довгострокові прогнози щодо Ель-Ніньо та Ла-Нінья.

Водночас науковці попередили, що попри "величезні можливості" для захисту людей, моделі обмежені низькою якістю і доступністю даних. Також сучасні моделі не включають змінні, які важко передбачити, пов'язані з океаном, сушею, кріосферою і вуглецевим циклом.

Shutterstock

  1. Використання досягнень у галузі космічних спостережень за Землею

Спостереження з високою роздільною здатністю і високою частотою мають вирішальне значення для ефективного прогнозування погоди, клімату і моніторингу навколишнього середовища.

У WMO зазначили, що співпраця тут є ключовим фактором, щоб державно-приватне партнерство також служило глобальним цілям – і заповнювало прогалини в даних щодо океану, клімату, аерозольних і гідрологічних змінних і кріосфери.

  1. Імерсивні технології теж здатні зробити свій внесок

Технології повного або часткового занурення у віртуальний світ – цифрові двійники, віртуальна реальність і метасвіт – можуть бути широко застосовані вченими: від моделювання повеней і посух до прогнозування водних потоків і деградації земель.

Цифрові двійники – це віртуальне представлення реальної системи з усіма точними даними, щоб перевірити, як реальність відреагує в тій чи іншій ситуації. Метапростір об'єднує віртуальні світи в "інтегративну систему", яка забезпечує ефект занурення.

Ці технології допоможуть експертам приймати більш обґрунтовані рішення щодо стихійних лих чи змін в екосистемах.

shutterstock

  1. Застосування трансдисциплінарних підходів для кращих кліматичних рішень

З їхньою допомогою різні учасники, включаючи науковців, політиків, корінні громади та групи громадянського суспільства, спільно створюватимуть рішення. Залучення цих зацікавлених сторін із самого початку та формування рішень відповідно до місцевих умов, на думку авторів звіту, є ключем до успіху.

  1. Системи раннього попередження для всіх

Вчені впевнені, що системи раннього попередження про різні загрози (MHEWS) мають вирішальне значення для порятунку життів.

За даними WMO, смертність від стихійних лих у країнах з обмеженим або помірним охопленням системами раннього попередження майже в 6 разів вища, ніж у країнах зі значним або повним охопленням.

Більша частина країн світу зараз захищені такими системами, але залишаються значні прогалини. В рамках ініціативи "Раннє попередження для всіх" (EW4ALL) WMO хоче, щоб до кінця 2027 року всі країни були охоплені цією системою.

Раніше ЕкоПолітика інформувала, що Європа масово пішла під воду через зміну клімату. Потужні повені та зливи, з якими стикнулися європейські країни, спричинили масштабні руйнування та щонайменше 17 людських жертв у різних державах континенту.

Також ми розповідали, що через зміну клімату в морях Європи можуть почати вирощувати перлини.

Читайте також
Через зміну клімату в морях Європи можуть почати вирощувати перлини
Через зміну клімату в морях Європи можуть почати вирощувати перлини

Світовий ринок натуральних перлів має щорічний оборот у $11 млн

Найбільший льодовик в італійських Альпах може повністю зникнути до 2040 року
Найбільший льодовик в італійських Альпах може повністю зникнути до 2040 року

У 2024 році його максимальна виміряна товщина становила лише 34 м

Роботи від NASA допоможуть досліджувати танення Антарктиди
Роботи від NASA допоможуть досліджувати танення Антарктиди

Їх буде близько 10, а їхня місія триватиме до 1 року

Пам’ятки ЮНЕСКО, які можуть зникнути через глобальне потепління: названо список
Пам’ятки ЮНЕСКО, які можуть зникнути через глобальне потепління: названо список

Перша у ньому Субак – балійська система підведення води до рисових полів