Під Рівним мешканці села задихаються від ацетону: влада пообіцяла допомогти shutterstock

Під Рівним мешканці села задихаються від ацетону: влада пообіцяла допомогти

Катерина Бєлоусова

Екоінспектори не виявили перевищення граничних норм викидів

Мешканці села Бабин, що біля Рівного, систематично скаржаться на сильний запах ацетону та чадний дим, джерелом якого, на їхню думку, є сусіднє друкарське підприємство "Мегапак-Захід".

Голова громади  Володимир Бойко пообіцяв винести на сесію питання щодо виділення грошей на адвоката, який представлятиме інтереси людей в суді, повідомляє Суспільне.

Зазначається, що мешканці громади прийшли до сільради з вимогою виділити гроші на адвоката. Адже запах ацетону настільки сильний, що люди не можуть відкрити вікна. Вони повʼязують головний біль та підняття тиску саме з викидами підприємства.

suspilne.media

suspilne.media

"Влітку неможливо вийти на подвір'я, спекотно і запах загострюється. Навіть в садок ми діток вивести не можемо, бо в повітрі запах ацетону. Щоб погуляти, нам треба відійти від дому", – сказала мешканка села Марина Войтович.

В матеріалі розповіли, що "Мегапак-Захід" розпочало свою діяльність у червні 2022 року. Підприємство займається друком на поліетилені, який потім використовують, зокрема, як пакування для хліба.

Бойко пояснив, що місцева влада не має можливості повпливати на підприємця, який натомість висуває звинувачення у перешкоджанні діяльності.

"Люди звинувачують сільську раду у бездіяльності, з іншої сторони підприємець звинувачує у тому, що я сказав. Я вчора їздив у районну держадміністрацію, бо мав проконсультуватися перед сьогоднішньою зустріччю. Почув таке: "Всі документи в порядку, всі експертизи в порядку, тому підстав щось вчиняти немає. Ви як сільська рада повноважень не маєте, ми як районна – теж, тому єдиний варіант, щоб люди у суді вирішували це питання", – розповів він.

Бойко пообіцяв винести на сесію питання щодо виділення грошей на правника, який представлятиме інтереси людей в суді.

На думку власника "Мегапак-Захід" Юрія Шеремета, місцеві ставляться упереджено до його підприємства. Компанія замовила пʼять експертиз повітря, які не виявили забруднення.

"Внаслідок того, що на нас надходили скарги, ОДА прийняла рішення про комплексну перевірку. Всі матеріали припису ми виконали, зробили все, що від нас вимагають, заплатили, тому я рахую це питання вичерпане", – сказав він.

suspilne.media

suspilne.media

Начальник обласного департаменту екології Володимир Захарчук розповів, що у вересні-жовтні екоінспектори проводили перевірку щодо забруднення повітря. Вони не виявили перевищення граничних норм викидів. Однак підприємство отримало штраф через те, що розпочало роботу до того, як отримали дозвіл на викиди.

Нагадаємо, у Рівному при міській раді створили робочу групу, яка вивчатиме кожен випадок виникнення неприємних запахів та шукатиме їхні причини, на що містяни скаржаться протягом кількох років. Це повʼязано з несанкціонованими викидами та локальним забрудненням повітря.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Рівненщині поблизу Березного правоохоронці виявили 12 металевих бочок-печей для випалювання деревного вугілля під час профілактичних заходів для протидії злочинам у сфері довкілля.

Читайте також
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів

На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря
На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря

Це дозволить цілодобово слідкувати за якістю повітря