ОСББ у Коломиї можуть отримати відшкодування за енергозберігаючі заходи shutterstock

ОСББ у Коломиї можуть отримати відшкодування за енергозберігаючі заходи

Єлизавета Волкотруб

В Україні стимулюють впровадження енергозберігаючих заходів

ОСББ Коломийської міської територіальної громади мають можливість отримати відшкодування частини витрат, пов'язаних з впровадженням енергозберігаючих заходів. Ця можливість передбачена у Програмі "Енергодім Коломия на 2024-2026 роки", яку затвердила міська рада з метою стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів у житловому фонді.

Згідно з умовами цієї програми, заявки які надійшли до Фонду енергоефективності та були схвалені, можуть отримати відшкодування в розмірі 10% або 20% від суми прийнятних витрат, повідомляє Фонд Енергоефективності.

"Сьогодні енергоефективність та енергозбереження — це питання національної безпеки, адже це єдиний вірний шлях до енергонезалежності нашої країни. З досвіду реалізації Програми "Енергодім" я однозначно можу сказати, що успіх мають ті громади, де є чітка підтримка та активна позиція місцевої влади щодо стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів в житловому фонді громад.  За нинішніх умов ми пропонуємо рухатись покроково, починати з комплексу швидкоокупних заходів таких, як встановлення ІТП, утеплення трубопроводів, гідравлічне балансування системи опалення. Це те, що можна масштабувати навіть в умовах воєнного часу і отримати суттєву економію споживання енергоресурсів, не наражаючи співвласників на додаткові витрати" — коментує Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності.

Відповідно до Програми, відшкодування частини витрат реалізується в межах кошторисних призначень, передбачених у міському бюджеті на відповідний рік  і до помісячного плану асигнувань.

Як повідомляє Екополітика, в  Україні лікарні з 20 областей отримали 300 систем зберігання енергії для резервного живлення завдяки проєкту Power for Health від американської благодійної організації Direct Relief.

Читайте також
Українців закликали економити електроенергію кожного дня
Українців закликали економити електроенергію кожного дня

Зменшити навантаження на мережу може кожен

Електрифікація може зменшити споживання енергії до 2050 року згідно з планом EDF
Електрифікація може зменшити споживання енергії до 2050 року згідно з планом EDF

Електрифікація може зменшити споживання енергії транспортом, будівлями, а також викиди CO2

Українцям розповіли, як зробити дім енергобезпечним
Українцям розповіли, як зробити дім енергобезпечним

"Розумний" лічильник та використання побутових приладів вночі дозволять економити на оплаті рахунків до 30–40%

В Україні школи, лікарні та ОСББ замінили 1 мільйон старих ламп на LED
В Україні школи, лікарні та ОСББ замінили 1 мільйон старих ламп на LED

Обміняти лампи можуть як громадяни, так і юрособи