Стримування глобального потепління на 1,5°C неможливе за нинішніх рівнів викидів – кліматолог

Стримування глобального потепління на 1,5°C неможливе за нинішніх рівнів викидів – кліматолог

Катерина Бєлоусова

Попри труднощі та виклики ще є часу, щоб досягти кліматичних цілей

Один з організаторів Кліматичного саміту 2022 року COP27 у Єгипті Мохамед Наср заявив, що обмеження глобального потепління на рівні 1,5°C неможливо досягти за наявних рівнів викидів парникових газів.

Для цього необхідно запроваджувати критичні інструменти, зокрема технології, які ще знаходяться на стадії розробки, та фінансування, яке заблоковано та не відповідає масштабам, повідомляє EURACTIV.

Наср наголосив, що кількість екстремальних кліматичних явищ збільшується, а наразі підвищення температури сягає лише 1,1°C. Хоча на COP27 країни світу погодили пакет рішень, які підтверджують їхні зобов’язання обмежити підвищення глобальної температури до 1,5°C, виконаної роботи недостатньо. Для досягнення мети потрібно більше зусиль.

"Давайте будемо дуже чесними. Чи є у нас технологія? Ні, вона все ще на стадії розробки. Чи є фінансування? Ні, його блокують, і воно все ще не відповідає масштабам", – сказав він.

В матеріалі зазначили, що занепокоєння Насра перегукуються зі звітом ООН, оприлюдненим у жовтні 2022 року. Дослідження показало, що спільні зобов’язання майже 200 країн ведуть планету до нагрівання приблизно на 2,5°C порівняно з доіндустріальним рівнем до кінця століття. За словами експертів ООН, людство все ще не наближаємося до масштабів і темпів скорочення викидів, необхідних для обмеження потепління на 1,5°C.

Наср додав, що попри значний  розрив у фінансуванні кліматичних заходів та не виконані обіцянки багатих країн, ще достатньо часу, щоб досягти мети в 1,5°C. Для цього знадобиться зміна мислення, зокрема розуміння того, що потрібно забезпечити фінансові потоки, а не просто перепакувати наявні фінанси.

В матеріалі підкреслили, що угода про створення фонду втрат та збитків від зміни клімату на COP27 ознаменувала поворотний момент у міжнародних кліматичних переговорах. Проте, попри заклики до поступової відмовитися від викопного палива на COP27, занепокоєння щодо цін і доступності енергії призвело до того, що сторони переговорів не змогли запровадити більш жорсткі заходи для зменшення залежності від нафти та газу. 

Наср наголосив, що безглуздо просити країни скоротити використання викопного палива без надання альтернатив для його заміни. 

"Ми багато говорили про поетапне скорочення, припинення, прискорення та всі ці гарні "поетапні", але ми не перейшли від "поетапних" до розгляду факторів, що сприяють цьому переходу", — додав він.

Нагадаємо, учасники Кліматичного саміту COP27 домовилися про посилення скорочення викидів парникових газів до 2026 року та створення Фонду з фінансування втрат та збитків від зміни клімату.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, за даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) глобальні викиди вуглецю у 2022 році зросли до нового рекордного значення до понад 36,8 мільярда метричних тонн. Це підводить світ до небезпечного рівня глобального потепління.

Читайте також
Пам’ятки ЮНЕСКО, які можуть зникнути через глобальне потепління: названо список
Пам’ятки ЮНЕСКО, які можуть зникнути через глобальне потепління: названо список

Перша у ньому Субак – балійська система підведення води до рисових полів 

Людство ризикує втратити Великий Бар'єрний риф через глобальне потепління
Людство ризикує втратити Великий Бар'єрний риф через глобальне потепління

Коралові рифи захищають берегові лінії від ерозії, є домом для тисяч видів риб і важливим джерелом доходів від туризму в багатьох країнах

Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу
Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу

Зі зростанням температури мережі повинні бути більш стійкими, включаючи накопичувачі, щоб впоратися зі стрибками попиту та перебоями в постачанні