НДТМ та інтегровані дозволи: як в ЄС проводили екомодернізацію промисловості shutterstock

НДТМ та інтегровані дозволи: як в ЄС проводили екомодернізацію промисловості

Ганна Велика

Перехід підприємств Євросоюзу на нові екологічні рейки триває вже не перший десяток років

16 липня 2024 року Верховна Рада ухвалила євроінтеграційний Закон №11355 "Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення". Таким чином Україна імплементувала окремі глави Директиви 2010/75/ЄС.

ЕкоПолітика розбиралася, що передбачає 75 Директива ЄС, яке Євросоюз має законодавство щодо охорони довкілля від викидів об’єктів промисловості та екомодернізації підприємств, а також коли набудуть чинності норми нового українського закону про модернізацію промисловості.

Які документи в Європі регулюють промислове забруднення

Директива Європейського Парламенту і Ради 2010/75/ЄС про промислові викиди (інтегрований підхід до запобігання забрудненню та його контролю)

Затвердили: 24 листопада 2010 року.

Набула чинності: 6 січня 2011 року.

Призначення: замінила одразу декілька попередніх законодавчих актів у сфері промислового забруднення.

Мета: зменшення забруднення від промислових об’єктів.

Основний принцип: "забруднювач платить".

Механізм: вплив підприємства на довкілля оцінюється комплексно, а не на окремі його компоненти, як-от повітря, води чи ґрунти. За результатами оцінки видається єдиний інтегрований дозвіл.

Головна вимога: впровадження промисловістю найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ).

У випадку, якщо витрати на НДТМ перевищують екологічні переваги від застосування, передбачено тимчасове відтермінування їхнього введення.

Відмінності в екологічному законодавстві країн-членів ЄС є, але вони несуттєві. Здебільшого вони присутні в адмініструванні – наприклад, видавати інтегровані довкіллєві дозволи в різних державах Євросоюзу можуть різні органи.

Shutterstock

Інтегровані довкіллєві дозволи в ЄС

Станом на 2015 рік підприємства в ЄС отримали 51 615 інтегрованих довкіллєвих дозволів. Більшість із них було видано у 1999-2007 роках на основі вимог попередньої Директиви 96/61/ЄС щодо всеохоплюючого запобігання і контролю забруднень.

Послідовна політика Євросоюзу щодо екомодернізації промисловості дала суттєві результати: за період з 2004 по 2022 рік великі спалювальні установки в ЄС зменшили викиди діоксиду сірки SO2 і пилу на 92%, а діоксиду азоту NO2 на 70%. Що цікаво, скорочення викидів вдалося досягнути одночасно з економічним зростанням.

t.me/mindovkillia

Джерело: t.me/mindovkillia.

Відступи від екологічних вимог для європейських підприємств

Окремі виробництва можуть отримати відступи від суворих екологічних вимог, передбачених законодавством ЄС. Для цього потрібно коректного обґрунтувати необхідність їхнього надання.

Так, наприклад, Міністерство охорони навколишнього середовища Чехії допомагає бізнесу долати виклики, пов’язані з впровадженням Директиви 2010/75/ЄС. Зокрема, відомство консультує та дає методичні рекомендації, як отримати відступ. Наразі у Чеській Республіці працюють 35 підприємств, які їх одержали. Ці компанії належать переважно до енергетичного та опалювального секторів, а також склоробної галузі. Тобто з усіх підприємств країни, які мають інтегровані довкіллєві дозволи, 2% отримали відступи.

Фінансування екомодернізації підприємств у ЄС

Природоохоронні заходи у Євросоюзі реалізовувалися із залученням:

  • власних ресурсів промисловості;
  • кредитних коштів;
  • фінансів різноманітних фондів ЄС;
  • коштів відповідних національних фондів країн-членів Європейського Союзу.

Важливо відзначити, що втілення екологічних проєктів у країнах ЄС відбувалося паралельно з реконструкцією, екомодернізацією та переоснащенням основного обладнання.

shutterstock

Коли почне діяти Закон України №11355 “Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення”

Документ набирає чинності частково:

  • підзаконні акти — протягом 12 місяців. Норми законопроєкту №11355 передбачають його виконання підприємствами з третього кварталу 2025 року (протягом року після дати ймовірного ухвалення);
  • окремі положення щодо застосування висновків НДТМ — через 4 роки після припинення воєнного стану, крім установок, що вводяться в експлуатацію вперше.

Нагадаємо, 16 липня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №11355 про промислове забруднення, а 6 серпня його підписав президент Володимир Зеленський.

Також ЕкоПолітика розповідала про те, що зміниться для українських підприємств із прийняттям цього закону та як підприємствам отримати інтегрований довкіллєвий дозвіл.

Читайте також
Як підприємству отримати інтегрований довкіллєвий дозвіл: у Міндовкіллі розповіли
Як підприємству отримати інтегрований довкіллєвий дозвіл: у Міндовкіллі розповіли

Його впровадження передбачене євроінтеграційними зобов’язаннями України

Закон про промзабруднення посилив тиск на промисловість у воєнний час, -  Fastmarkets
Закон про промзабруднення посилив тиск на промисловість у воєнний час, -  Fastmarkets

Це стосується як часової, так і економічної компоненти екомодернізації

Президент підписав закон №11355 про промислове забруднення
Президент підписав закон №11355 про промислове забруднення

Стейкхолдери поцікавилися, чи означає це, що після цього підприємства перебудуються самі, як за помахом чарівної палички

Експерти вказали владі на нові “підводні камені” при впровадженні НДТМ
Експерти вказали владі на нові “підводні камені” при впровадженні НДТМ

Вони можуть поставити хрест на реалізації євроінтеграційного закону №11355