Названі ключові еконаслідки війни в Україні за 15-21 вересня. Дайджест mepr.gov.ua

Названі ключові еконаслідки війни в Україні за 15-21 вересня. Дайджест

Катерина Бєлоусова

Російські війська обстріляли забороненими фосфорними боєприпасами село Озерне на Донеччині

Верховна Рада ухвалила Звернення до міжнародної спільноти з проханням невідкладного утворення під егідою міжнародних організацій спеціального органу з екологічного моніторингу та забезпечення його роботи в Україні.

Орган буде перевіряти вже зафіксованих екологічні та повʼязані з ними злочини та матиме мандат ООН на проведення таких дій, повідомляє Міндовкілля.

В пресслужбі наголосили, що російські війська використовують терористичні методи і цілеспрямовано завдають ракетних ударів по атомних і теплових електростанціях та дамбах, порушуючи основні принципи міжнародного права.

Україна продовжує залучати міжнародну підтримку задля повоєнного відновлення довкілля:

  • міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець обговорив із міністеркою охорони навколишнього середовища Чеської Республіки Анною Губачковою подальші напрямки співпраці між міністерствами;
  • під час зустрічі з міністром промисловості і торгівлі Чехії Йозефом Сікелою Стрілець наголосив, що навіть попри воєнний стан Україна відкрита до співпраці з міжнародними партнерами та продовжує покращувати інвестиційний клімат;
  • Стрілець та Посол Єгипту в Україні Айман Елгаммал обговорили підготовку до Конференції ООН зі зміни клімату СОР27, що проходитиме у Єгипті, та участь України у цьому заході.

Загрози ядерній та радіаційній безпеці

Російські війська продовжують вчиняти акти ядерного тероризму на атомних станціях України.

19 вересня о 00:20 російська армія здійснила ракетний удар по промисловій зоні Південноукраїнської АЕС на Миколаївщині. Потужний вибух, який стався за 300 метрів від реакторних установок, пошкодив будівлі АЕС, розбив понад 100 вікон. Відключилися один з гідроагрегатів Олександрівської ГЕС, та 3 високовольтні лінії електропередачі. Всі три енергоблоки ПАЕС працюють у штатному режимі. 

21 вересня обстріл Запорізької атомної електростанції пошкодив обладнання зв’язку енергоблоку №6 з відкритим розподільчим пристроєм ЗАЕС. Внаслідок атаки відключились блоковий трансформатор і трансформатори власних потреб енергоблоку. Через втрату живлення відбувся аварійний запуск двох дизель-генераторів систем безпеки для забезпечення роботи насосів охолодження палива.

15 вересня Рада Керуючих МАГАТЕ, яка складається із представників 35-ти держав – членів ООН, прийняла Резолюцію про наслідки ситуації в Україні стосовно безпеки, захищеності та гарантій. Вона визнає, що постійні насильницькі дії російської федерації проти ядерних об’єктів в Україні продовжують створювати серйозні та прямі загрози безпеці та захищеності АЕС та цивільного персоналу, тим самим значно підвищуючи ризик ядерної аварії або інциденту, що ставить під загрозу населення України, сусідніх держав і міжнародне співтовариство.

16 вересня колона з 25-ти вантажівок української державної компанії Енергоатом, пройшовши ворожі блокпости, дісталася Енергодару. Компанія забезпечила доставку першочергово необхідних запчастин для ремонту пошкоджених ліній електропередачі та енергоблоків Запорізької АЕС. Також поновлено запас хімічних реагентів, необхідних для роботи ЗАЕС, і доставлено додаткові запаси пального для забезпечення роботи дизель-генераторів у разі знеструмлення станції.

Однак ситуація на Запорізькій АЕС продовжує залишатися загрозливою для світової радіаційної безпеки.

Атаки на інфраструктурні та промислові об’єкти

15 вересня російські війська:

  • завдали ракетного удару по промисловому підприємству у Кривому Розі;
  • вдарили ракетами по інфраструктурному об'єкту в селі Чорноморка Миколаївської області;
  • завдали ракетного удару по інфраструктурному об’єкту у Кіровоградській області;
  • пошкодили приміщення ТЕС у Донецькій області.

16 вересня окупанти:

  • зруйнували складське приміщення фермерського господарства у Березнегуватому Миколаївської області, виникла пожежа;
  • обстріляли Очаків Миколаївської області, внаслідок чого в деяких районах міста було відсутнє світло та вода.

17 вересня російські війська:

  • обстріляли Слов’янську ТЕС, яка знаходиться у місті Миколаївка на Донеччині. На території станції виникла пожежа, яка пошкодила обладнання;
  • обстріляли ракетами Харків, виникла пожежа на одному з підприємств;
  • завдали ракетного удару по Чугуєву Харківської області, пошкодивши об’єкт критичної інфраструктури, підприємства, будинки та АЗС;
  • обстріляли Миколаїв, завдавши пошкоджень цивільній інфраструктурі.

18 вересня:

  • обстріл населених пунктів в Куп'янському, Ізюмському, Чугуївському та Харківському районах пошкодив житлові будинки, господарчі споруди та об'єкти інфраструктури;
  • обстріл пошкодив ферму та зерносклади у Білопільській громаді Сумської області.

19 вересня російські війська:

  • завдали ракетних ударів по об’єктах інфраструктури у Запорізькій області;
  • обстріляли Нікопольський район Дніпропетровської області, знищивши поміж іншого сонячну електростанцію із понад 300 панелей;
  • обстріл пошкодив цехи Авдіївського коксохімічного заводу.

20 вересня війська рф завдали ракетного удару по об'єкту інфраструктури в Чугуївському районі Харківської області та артилерійським вогнем пошкодили хлібокомбінат у Нікополі Дніпропетровської області.

21 вересня:

  • завдали ракетного удару по інфраструктурному об‘єкту м. Запоріжжя;
  • завдали 8 ракетних та 35 авіаційних ударів у Донецькій області, зокрема, знищивши будинки у Кураховому та Торецьку.

Забруднення, яке безпосередньо спричинене бойовими діями

За даними ДСНС, з 24 лютого до 19 вересня 2022 року на території України знешкоджено 202 857 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 2110 авіаційних бомб. Обстежено територію площею 70 856 га.

За інформацією, озвученою Президентом Володимиром Зеленським, з початку повномасштабного вторгнення російські війська випустили по Україні понад 3800 ракет.

20 вересня російські війська обстріляли забороненими фосфорними боєприпасами село Озерне на Донеччині. 

“Використання фосфорних бомб призводить до хімічного забруднення ґрунтів. Фосфорні сполуки можуть ще кілька років залишатись у землі, а надлишок фосфатів у ґрунтах сильно шкодить росту та розвитку флори й фауни в зоні бойових дій”, – зазначили в повідомленні.

mepr.gov.ua

За даними KSE Institute, з початку війни росії проти України пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 15,3 тис багатоповерхівок, 115,9 тис приватних будинків, 44 соціальні центри, 1118 закладів середньої освіти, 1991 магазин, 593 аптеки, 188,1 тис приватних автомобілів, 9,5 тис автобусів, 492 трамваї та тролейбуси, 978 медзакладів, 511 адмінбудівель.

“Руйнування будівель та поселень призводить до забруднення довкілля будівельним сміттям та азбестом. Наслідки такого забруднення для довкілля будуть проявлятися роками”, – пояснили в пресслужбі Міндовкілля.

Шкода заповідникам та екосистемам, що охороняються

За даними Держекоінспекції, через дії російських військових вигоріло 3 708 гектарів території заповідного Кінбурнського півострова на Миколаївщині. Загальна шкода атмосферному повітрю, спричинена цими пожежами, становить понад 15,63 млрд гривень.

Також в степовому заповіднику Асканії Новій російські літаки тримаються на малих висотах, щоб уникнення ураження українськими ППО. Це дуже лякає копитних та спричиняє у них паніку, деякі тварини отримують травми.

Шкода водним ресурсам

15 вересня російські військові завдали повторного ракетного удару по гідротехнічних спорудах у Кривому Розі.

Через атаку забарвлення води у річці Інгулець тимчасово набуло червоного та коричневого кольорів. Потенційною причиною була наявність гематиту, мінералу заліза, у місцевому ґрунті, породах та матеріалах, що використовувалися для відновлення водоскидної споруди. Забарвленість води у річці Інгулець поступово спадає. Попередні результати відібраних 16 вересня проб води у р. Інгулець в межах м. Кривий Ріг за 13 показниками свідчать, що якість води перебуває в межах норми.

Через ракетні удари по дамбі Печенізького водосховища у Харківській області існує загроза руйнування греблі, що може призвести до катастрофічного затоплення територій вниз за течією.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Євгеній Федоренко заявив, що орієнтовна сума шкоди, яку російські війська завдали природі України, вже сягнула $35 млрд і щодня зростає. 

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу